© Colourbox

Sov deg fremgangsrik

Når vi får for lite søvn, ser andre oss som mindre attraktive, mindre pålitelige og som dårligere medarbeidere, ifølge svensk forskning.

15. juni 2015

Gå og legg deg hvis det går litt tregt med karrieren og du ikke har full klaff på datingfronten. Svenske forskere har nemlig kommet til at søvnmangel får andre til å vurdere utstrålingen vår som mer negativ, og det kan gi tilbakeslag både i privatlivet og på jobb.

Forskerne ved universitetet i Stockholm tok bilder av ansiktene til 48 personer etter henholdsvis en god natts søvn, etter en hel natt uten søvn og etter to netter med delvis søvnmangel.

Deretter ble bildene vist til en stor gruppe mennesker. De skulle blant annet vurdere hvor attraktive, friske og pålitelige personene på bildene så ut, om de utstrålte lederegenskaper – og om de så ut til å være gode kolleger. Det viste seg at jo mindre personene hadde sovet, desto mer negativ ble vurderingen.

Søvnen må prioriteres

– Selv om alle vet at det er viktig å sove, er det mange som prioriterer bort noen av de timene vi bør ha til fordel for å jobbe, se på tv eller kaste bort tid på Internett. Forhåpentligvis kan disse resultatene bidra til at vi prioriterer nødvendig søvn fremfor andre, mindre viktige aktiviteter, sier en av forskerne, Tina Sundelin ved Institutt for psykologi på universitetet i Stockholm.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: