Optimal sovestilling Ligger du på siden, kan fordøyelsen jobbe uforstyrret, rygg og nakke avlastes, og du puster fritt og uhindret.© Colourbox

Sov deg frisk

Søvn er like viktig for helsen som sunn mat og trening, og sovestillingen har stor betydning for søvnkvaliteten. Ny forskning viser hvilke sovestillinger som gir den beste søvnen og hvilke som får deg til å sove urolig.

3. mai 2010

Sover du godt om natten? Mens de fleste av oss er svært klar over betydningen av trening og et sunt kosthold, tenker de færreste over viktigheten av god søvn. Og søvnen blir ofte en salderingspost når vi mangler noen timer til jobb, familie, trening og fritid. Det er imidlertid uklokt. Søvn er faktisk like viktig for helsen som et sunt kosthold og rikelig med trening.

Tidligere undersøkelser har vist at for lite og for dårlig søvn svekker immunforsvaret, og nå viser en ny japansk undersøkelse at mangel på søvn kan være en voldsom belastning for kretsløpet og øke faren for hjertestans. Det gjelder spesielt for eldre mennesker med høyt blodtrykk. Mennesker som sover dårlig, har 25 prosent større risiko for å få hjertestans enn dem som sover godt. Men også for friske og yngre mennesker er søvnen viktig. Sover du for lite, øker mengden av stresshormonet kortisol i kroppen. Over tid betyr det økt risiko for å utvikle diabetes, depresjon, hjerte-karsykdommer og en hel del annen elendighet.

Riktig sovestilling Stillingen du ligger i når du sover, er avgjørende for god søvn. Forskere fra den engelske National Sleep Foundation har undersøkt en rekke klassiske sovestillinger i forhold til helsemessige fordeler og ulemper.

Førsteplassen når det gjelder gode stillinger å sove i, er en velkjent klassiker, nemlig fosterstillingen. Når man ligger lett sammenkrøpet på siden, får nemlig ryggraden god støtte. Nakken belastes ikke, og fordøyelsen kan jobbe uforstyrret. Og nettopp disse elementene er avgjørende for en god og uforstyrret søvn. Av samme årsak ligger mage- og ryggstillinger nederst på listen. Ligger du på magen, kommer innvollene i klem samtidig som nakken får en vinkel som kan gi smerter og skjevheter i nakke og rygg. Ligger du på ryggen, kan du ikke trekke pusten skikkelig, og det forstyrrer også søvnen.

Sovestillinger

De beste

  • Fosterstillingen. På siden med bena trukket opp mot magen

  • Den lengtende. På siden med armene strukket ut foran deg

  • Trestammen. Utstrakt på siden med armene ned langs siden

De dårligste

  • Sjøstjernen. På ryggen med armer og ben ut til sidene

  • Fritt fall. På magen med armer og ben ut til sidene

  • Soldaten. På ryggen med samlede ben og armene langs kroppen

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: