Det kan være vanskelig å unngå og bli forkjølet nå i vintermånedene, men hvis du sørger for å få nok søvn, vil du være langt bedre rustet til å ta opp kampen mot snørr, nysing og hosting. Tyske forskere har funnet en del av forklaringen etter å ha undersøkt hvordan søvnlengden påvirker immunforsvarets såkalte T-celler og deres evne til å bekjempe infeksjoner og virus.
Når T-cellene oppdager en infisert celle, aktiverer de et spesielt protein kalt integrin, som gjør dem i stand til å klistre seg til cellen og bekjempe den. Men den tyske forskningen viste at kroppens evne til å aktivere proteinet er hemmet hos personer med søvnmangel – og for øvrig også hos dem som er stresset. Resultatet ligger i tråd med det andre undersøkelser har vist, at søvn har stor betydning for hvor godt immunforsvaret fungerer.
For noen år siden utsatte amerikanske forskere 164 testpersoner for forkjølelsesvirus gjennom nesedråper. De personene som i uka før forsøket hadde sovet under 6 timer per natt, hadde fire ganger høyere risiko for å bli syke enn dem som hadde sovet mer enn 7 timer. Søvnlengden var dermed den mest avgjørende faktoren for om folk ble syke – også mer enn for eksempel røyking, trim og alkoholvaner.
Hvor mye søvn er nok?
Det nøyaktige søvnbehovet varierer fra person til person, men rundt 7–8 timer i drømme- land er passende for de fleste voksne. De færreste klarer seg med mindre enn 5–6 timer – eller har nytte av å sove mer enn 9 timer.
Søvnbehovet kan riktignok endre seg kortvarig når kroppen har spesielt behov for å restituere – for eksempel når du er syk, stresset eller trener hardt.
Forskning har vist at det både kan være en helsefare forbundet med å sove for lite og for mye. I en studie sammenlignet man risikoen for hjerteinfarkt hos personer med ulik søvnlengde. De personene som sov mindre enn 6 timer per natt hadde 20 prosent høyere risiko for å få hjerteanfall enn dem som sov 6–9 timer. Men dem som sov mer enn 9 timer, hadde 34 prosent høyere risiko.