© istock

Spis D-vitamin mot hodepine

Forskning viser en klar sammenheng mellom inntaket av D-vitamin og hodepine. Finn ut hva du bør spise for å bli kvitt den stadig tilbakevendende hodepinen.

4. juli 2019 av Jesper U. Larsen

Har du ofte vondt i hodet, så kan kanskje D-vitamin være løsningen. 

En finsk studie, som ble gjort blant 2600 middelaldrende finske menn, viser at mennene med det laveste nivået av D-vitamin i blodet, hadde mer enn dobbelt så høy sannsynlighet for å lide av kronisk hodepine som gruppen med det høyeste nivået av D-vitamin. 

Vinteren er sesong for hodepine

.Forskerne fant også ut at problemer med hodepine, var hyppigere hos de finske mennene mellom oktober og mai. Det forsterker teorien om at D-vitaminmangel har en betydning. 

Vi danner vitaminet når solas stråler treffer huden vår, men i vintermånedene er sola på disse breddegrader ikke sterk nok til å sette i gang produksjonen. Derfor har mange av oss underskudd på D-vitamin. 

Det er uheldig ettersom D-vitamin ser ut til å forebygge mange sykdommer, og vitaminet er avgjørende for å holde skjelettet sterkt og musklene sterke.  

Slik får du nok

Det anbefales at vi får 10 mikrogram D-vitamin daglig. I de mørke månedene, er fet fisk den beste kilden mot D-vitaminmangel. 30 gram laks, 90 gram sild eller 200 gram makrel, gir deg den daglige dosen.

Egg er en annen naturlig D-vitaminkilde, men innholdet er imidlertid beskjedent - et enkelt egg gir deg cirka 12 prosent av det daglige D-vitaminbehovet. 

Det kan være vanskelig å dekke behovet for D-vitamin gjennom kostholdet om vinteren, så da kan du vurdere å supplere med et tilskudd. 

Kilde: Scientific Reports

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: