Mørk sjokolade Det kan nesten kalles sunt godteri. Den fremmer hjernens produksjon av avslappingshormonet serotonin, og den intense smaken er forbundet med stor nytelse.© Colourbox

Bli i bedre humør

Her får du fem gode råd som demper stress og får deg helskinnet gjennom hverdagen.

Slik får du opp humøret:

Løft humøret. Både et stabilt blodsukker og en velfungerende fordøyelse har gunstig innvirkning på humøret og dermed på om du klarer å holde hodet over vann i tøffe perioder. Det finnes allikevel et antall andre matvarer som beviselig er bra for humøret fordi de påvirker de hormonene som får oss til å slappe av. Det er spesielt hjernens innhold av hormonet serotonin, som vi kjenner fra såkalte lykkepiller, som kan få et godt løft via kostholdet.

Et godt alternativ til mat som gjør livet lettere når presset er på sitt verste, er et stykke god sjokolade. Sjokolade inneholder en rekke stoffer som virker mildt avslappende og gir en følelse av velvære. Disse stoffene påvirker nemlig kjemien i hjernen på en positiv måte, blant annet fordi sjokoladen stimulerer serotoninproduksjonen. Sjokoladens største trumf er allikevel at de oppkvikkende stoffene går hånd i hånd med en kombinasjon av fett og sukker som får de små bitene til å smelte på tungen og fordele den gode smaken i hele munnen. Forskere har dokumentert at ingen andre næringsmidler er i stand til å spre en følelse av velbehag på samme måte som sjokolade, primært på grunn av den intense smaksopplevelsen. Derfor er den også førstevalget når man vil trøstespise.

Spis mørkt. Sjokoladens gunstige helsevirkning er helt og holdent avhengig av kakaoinnholdet. Jo høyere, desto bedre. Det er nemlig kakaobønnen som leverer alle de gode stoffene og skaper den intense smaken. Best er en sjokolade med et kakaoinnhold på over 70 prosent.

Spis fisk Prøv også å velge mer fisk på menyen - ikke nødvendigvis sammen med sjokoladen. Fisken er en utmerket selenkilde. Mangel på dette mineralet har i flere undersøkelser vist seg å ha negativ innflytelse på humøret, og kan i verste fall føre til depresjon. Samtidig får du i deg sink. Sink er et mineral som i flere undersøkelser har vist seg å kunne forbedre de mentale funksjonene. Selen og sink er allikevel ikke de eneste fordelene ved å spise fisk.

Særlig fet fisk inneholder mengder av omega-3- fettsyrer, som har avgjørende innflytelse på hjernens kjemi. Har du underskudd på omega-3, går hjernen på sparebluss. De første symptomene er konsentrasjonsproblemer og uopplagthet, men på sikt kan tilstanden utvikle seg til alvorligere psykisk sykdom og depresjon. Mange andre næringsmidler har positiv virkning på humøret. De får du hvis du konsekvent bestreber deg på å spise sunt og med fokus på fullkorn, frukt og grønt, sunne fettstoffer og andre gunstige stoffer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: