Tilfreds mann og kvinne

Sett pris på de gode sidene ved hverandre, og øv dere på å håndtere konflikter som alltid vil komme. 

© iStock

Derfor er det bra for helsa å være gift

Lever du i et parforhold, så er det bra for helsa på i hvert fall et parameter, viser ny forskning. Her kan du lese hvordan.

19. april 2017 av Maria Albøg Jespersen // I FORM

Ikke bare blir du trygg og lykkelig av å være i et forhold, men det gjør det forhåpentligvis også mindre stresset.

Det er i hvert fall konklusjonen etter at en gruppe amerikanske forskere fra Carnegie Mellon University har undersøkt sammenhengen mellom sivilstatus og mengden stresshormoner i kroppen.

Forskningen viser at personer som lever i et ekteskap, har færre stresshormomer i kroppen sammenliknet med single, fraskilte og enker. Undersøkelsen bekrefter dermed antakelsen om at enslige er mer utsatt for psykisk stress enn gifte folk.

"Disse resultatene gir et viktig innblikk i hvordan parforholdet øker innflytelsene på helsa vår," sier psykologiprofessor og medforfatter på den nye studien, Sheldon Cohen, til cbslocal.com

Spytteprøver ga klar beskjed

Resultatene fra undersøkelsen baserer seg på 572 friske, voksne menn og kvinner i alderen 21 til 55 år, som alle har avgitt spytteprøver i tre usammenhengende dager. Etterpå er prøvene testet for kortisol. Det er et stresshormon som skulles ut når du føler deg "truet" og/eller uten handlemuligheter.

Forskerne har også sammenliknet stresshormonets døgnrytme hos testpersonene. Her fant man ut at kortisolnivået hos gifte personer, falt raskere utover dagen sammenliknet med dem som aldri har vært gift. Det falt imidlertid ikke raskere enn dem som hadde vært gift.

Hvorfor det er slik vites fortsatt ikke. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: