Sju grunner til at trening gjør deg mer robust mot stress
Hvis du lever med fartstriper i kalenderen, så sørg for å få på deg løpeskoene noen ganger i uka. Trening forebygger stress og ruster deg til å tåle hverdagsutfordringene bedre. Men du bør komme i gang med det samme – for når stresset først har meldt seg, må du være forsiktig.
Er du stresset? Ta testen her.
1. Når du stresser, og når du trener, stiger mengden av adrenalin og kortisol i kroppen. Etter trening roer systemet ned igjen og nedregulerer disse stresshormonene naturlig. Treningen «forbrenner» altså litt av stresshormonene som har hopet seg opp.
2. Spesielt kondisjonstrening påvirker hjernefunksjonen positivt og sender friskt blod og oksygen til hjernen. Trening kan for eksempel forbedre hukommelsen og dempe nervøsitet – begge deler kan være en fordel for å unngå stress.
3. Regelmessig mosjon virker positivt på søvnen for de fleste. Søvn er viktig både for å forebygge stress, og for å hente seg inn etter en presset periode.
4. Trening frigir endorfiner til hjernen. De løfter humøret naturlig.
5. Når du trener, gir du slipp på det som stresser deg. Andre tanker kommer i stedet, slik at hjernen får en sunn pause fra uroen.
6. Når du er stresset, får du hjertebank eller andre fysiske symptomer som faktisk minner om dem du får når du trener. Eksperter mener at det kan dempe nervøsiteten å oppleve gjennom trening at disse symptomene er naturlige reaksjoner.
7. Mosjon er en god kilde til sosialt samvær, som er mentalt sunt og kan virke avstressende.
Slik trener du deg stressfri
Det finnes ikke noen entydig oppskrift på hvordan du best kan bruke trening for å forebygge stress. Virkningen av både stress og mosjon er individuell, men disse generelle rådene virker for svært mange og er verdt å prøve.
Tenk over om treningsformen skal være litt sosial. Et godt sosialt nettverk beskytter også mot stress.
Tren kondisjon framfor styrke. Forskning tyder på at kondisjonstrening er det som best demper opplevelsen av å stresset være i hverdagen. Sats på mosjonsformer som løping, gange, svømming, sykling eller roing hvis du vil at treningen skal gjøre deg mer stressrobust.
Vil du begynne med løpetrening? Her er tips og råd til å komme godt i gang.
Hvor hardt skal du trene? Forskningen peker i forskjellige retninger, så det finnes ikke noe klart svar. Det er alltid mest fornuftig å trene slik at det stemmer med formen din. Prestasjonstanker kan ende opp i stress.
Tren i naturen. Hvis du kombinerer treningen med en tur i naturen, får du faktisk dobbelt gevinst. En lang rekke studier, blant annet fra Japan, har vist at naturen virker avstressende på kropp og sjel og får oss i bedre humør.
Sju fantastiske grunner til å trene utendørs.
Tren avspenning med yoga. Vitenskapelige studier har vist at yoga har en god, avstressende effekt på kropp og sjel. Gjennom yogaøvelser kan vi lære å få mer ro i kroppen og gi slipp på muskelspenninger.
Disse yogaøvelsene er ikke bare avstressende, de forebygger også skader.
Finn en mosjonsform du liker og som passer inn i hverdagen din. Treningen skal ikke bli enda en plikt du må få gjort unna. Prøv deg fram til du finner ut hva du trives best med.
Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.