Rammet av stress
Nesten hver tredje nordmann føler seg stresset, og tallet er stigende. Les hva stress konkret gjør med kroppen din.
1. Dårligere hukommelse og læreevne
Museforsøk har vist at de delene av hjernen som har innvirkning på hukommelsen og læreevnen blir svekket når vi er stresset. Hukommelsesproblemer er derfor også et klassisk symptom på kronisk stress.
2. Kortisol i for store mengder
Når det sympatiske nervesystemet jobber på spreng, spiller binyrebarkhormonet kortisol en sentral rolle. Kortisol aktiverer kroppens beredskap den første timen ved blant annet å stimulere til nedbrytning av sukker- og fettstoffer, slik at vi får mer energi til musklene og hjernen.
Også det er nyttig på kort sikt, men uheldig hvis det vedvarer i lengre tid. Etter en times tid hemmer kortisol immunsystemet, slik at vi er mer mottagelige overfor infeksjoner. Kortisol bidrar dessuten til åreforkalkning og påvirker også blodets evne til å størkne.
Derfor medfører en langvarig høy produksjon av kortisol at man øker risikoen for åreforkalkning og blodpropper i hjerne og hjerte. Dessuten påvirker kortisol hjernen, slik at vi husker dårligere, har vanskeligere for å konsentrere oss, og blir følelsesmessig sårbare.
3. Overaktivert amygdala
Når du er kronisk stresset, er hjernens hippocampus og amygdala spesielt interessante. Amygdala, som blant annet håndterer frykt og forsvarsmekanismer, reagerer på stress og fare ved blant annet å øke åndedrettet og utskillelsen av stresshormoner fra binyrene.
Amygdala fungerer også som en følelsesmessig hukommelsesbank, der tidligere fare- eller frykthendelser lagres og reageres på hvis lignende situasjoner oppstår. Ved langvarig stress blir amygdala overaktivert, og vi får problemer med å se annet enn utfordringene