Er menn eller kvinner best under press? Forskerne har svaret

Idrettsutøvere av det ene kjønn er markant dårligere til å holde hodet kaldt når de er presset, hevder en ny studie.

16. november 2016 av Jesper U. Larsen

Menn knekker ofte sammen i de avgjørende faser av en viktig sportskamp, mens kvinner er langt bedre til å holde hodet kaldt og unngå geléarmer.

Det hevder israelske forskere som har analysert kvinne- og herrekamper i Grand Slam-turneringene i tennis.

Kvinner underpresterer sjeldnere

– Vår forskning viste at menn konsekvent knekker sammen under konkurransepress, mens hos kvinner er resultatene blandet. Selv om kvinner også kan ha dårligere prestasjoner i avgjørende faser av kampen, er det fortsatt 50 prosent mindre enn det man ser hos menn, sier professor Mosi Rosenboim, som er en av forskerne bak studien.

De har sett på samtlige førstesett i de fire Grand Slam-turneringene fra 2010 og undersøkt i hvor stor grad de to kjønnene forbedrer seg eller underpresterer i de mest kritiske fasene av kampen.

Stresshormon kan være skurken

En mulig forklaring er at nivået av stresshormonet kortisol stiger raskere hos menn enn hos kvinner under sterkt press. Og tidligere forskning har vist at et høyt kortisolnivå, utløser dårligere andreserver i tennis og dessuten også dårligere golf-prestasjoner.

Forskerne påpeker at det bør undersøkes nærmere om samme forskjell mellom kjønnene også viser seg på for eksempel arbeidsmarkedet. Ifølge dem er det en utbredt oppfatning av at menn tjener mer enn kvinner fordi de er bedre til å håndtere press - men mye tyder altså på at det argumentet ikke holder vann.

Source #Ben-Gurion University of the Negev

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: