Litt stress I små doser er stress bra for kroppen.© Pixabay.com

Fire grunner til at stress er bra for deg

Fra økt forbrenning til bedre hukommelse – stress er bra så lenge det er snakk om korte perioder.

11. mars 2016

Alle vet at langvarige stressperioder ikke er bra. Det øker risikoen for hjerte-karsykdommer og depresjon, og det kan forverre kroniske lidelser, for eksempel type-2 diabetes. Men stress kan også være rene vidundermiddelet for kroppen, så lenge det er over korte perioder; for eksempel før en jobbsamtale, en viktig eksamen eller når du skal prestere. Her er fire områder hvor stress kan hjelpe deg.

1) Stress setter i gang forbrenningen. Forskere ved Nottigham University har påvist at kroppen skiller ut stresshormonet kortisol når vi settes under psykisk press, og det aktiverer de brune fettcellene. I motsetning til de hvite fettcellene, som bare lagrer energi, setter de brune fettcellene i gang glukoseforbrenningen. Forsøket har vist at selv forventningen om å bli satt i en stresset situasjon, for eksempel å gå opp til en eksamen, får kortisolnivået til å stige.

2) Stress gjør deg mer omgjengelig. På Freiburg Universitetet i Tyskland har forskerne dokumentert at personer som settes i stressede situasjoner, som for eksempel skal holde en tale eller ta en matematikkprøve, utviser en langt mer positiv adferd. Forsøkspersonene som ble utsatt for et lavt stressnivå var mer tilbøyelige til å stole på sine medmennesker, vise pålitelig oppførsel og dele med seg av sine ressurser.

3) Stress styrker hukommelsen. I kortvarige, stressede situasjoner frigir kroppen som nevnt kortisol, og ifølge et forsøk ved New Mexico State University øker stresshormonet konsentrasjonsevnen. I et forsøk klarte de personene som på forhånd var utsatt for en stressfremkallende situasjon, seg bedre i en hukommelsetest enn de øvrige forsøkspersonene, som ikke hadde blitt utsatt for stress.

4) Stress styrker immunforsvaret. 4) Stress styrker immunforsvaret. Et rotteforsøk ved Stanford University har vist at immunforsvaret stimuleres når ”kjemp eller flykt”-responsen blir aktivert som følge av økt adrenalinnivå i kroppen. Firdaus Dhabhar, professoren bak forsøket, har uttalt: ”Naturen ga oss kjemp eller flykt-responsen for å hindre at vi slår oss ihjel.”

Kilde: netdoctor.co.uk

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: