mand på arbejde stress

Mat mot stress

Stress og dårlig kosthold er en uheldig kombinasjon som øker faren for sykdom og gir farlig magefett. Er du stresset, forsterkes de skadelige effektene av et usunt kosthold. På den annen side kan gode matvaner motvirke stress og begrense skadevirkningene.

25. mai 2010 av Martin Kreutzer

På de neste sidene får du 5 enkle kostholdsråd som begrenser stress og hjelper deg gjennom hverdagen.

Hva er stress? Stress er en hormonell forandring som setter kroppen i alarmberedskap. Umiddelbart skjerper stress sanser, hjerne og muskler og setter oss i stand til å håndtere en potensielt farlig situasjon. Blodkarene i deler av kroppen trekker seg sammen for å kanalisere mest mulig blod til musklene. Utsondringen av fett og sukker fra kroppens lagre øker, slik at du får energi til å utføre livsviktig arbeid. Så langt er alt vel.

Der det går galt er i situasjoner hvor stresstilstanden ikke bare er et kortvarig fenomen, men en nærmest kronisk tilstand. Kroppen er ikke utstyrt for å tåle uker, måneder eller kanskje år i alarmberedskap, og resultatet er at den samme tilstanden som gjør oss sterke på kort sikt, kan gjøre oss alvorlig syke på lengre sikt.

Kronisk stress kan blant annet føre til: Høyt blodtrykk, svimmelhet, hodepine, blodpropp, pustebesvær, magesmerter, magesår, hjertebank, høyt kolesterol, dårlig hjerte og kortere levetid.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: