Seks tips som reduserer stress

Merker du også at hjertet banker litt ekstra hardt på denne tida? Du er ikke alene, men heldigvis er det noe du kan gjøre med det.

16. august 2019 av Lasse Lyhne

Det er høysesong for stress. Sommeren er for alvor langt borte. Arbeidspresset er høyt, mørket ligger tung, man er sliten og i horisonten nærmer julen seg med stormskritt. Det er nok til å bli stresset, så prøv et av våre seks tips her.

Trekk pusten

Dype, konsentrerte innåndinger senker nivået av stresshormonet kortisol i kroppen og virker avslappende på musklene. Lukk øynene, og pust inn dypt. Fokuser på å få luften helt ned i magen, og slapp av i skuldrene. Gjør tre-fire dype innåndinger på denne måten.

Klem deg stressfri

Kroppslig nærkontakt med en annet menneske senker blodtrykket og gir deg bedre humør. En stor, god bjørneklem fra en god venn eller kollega fungerer bra hvis du er stressa. Et kyss er enda bedre, og aller best virker ... Ja, OK. Det bør du vel ikke gjøre på arbeidsplassen, og det tar (som regel) mer enn et minutt.

Lytt til musik

Musikk påvirker oss både fysisk og mentalt. En studie på amerikanske collegestudenter har for eksempel vist at avslappende musikk i eksamenslokalet, senket både puls og blodtrykk, samtidig som det gjorde studentene mindre nervøse og stressa,

Luft ut

Frisk luft aktiverer det parasympatiske nervesystemet, som bidrar til å senke stressnivået, så lukk opp vinduene. Aller best er det hvis du åpner et vindu ut til en hage eller park. Mange av naturens dufter, for eksempel lavendel og furutrær, senker beviselig stressnivået.

Se ut

Løft hodet fra det du er fordypet i, og se ut. La blikket fortape seg i horisonten, og la øynene slappe av. Øynene blir slitne av å fokuserer på noe som er på samme avstand hele tida. Det forplanter seg til hodet og kan gi hodepine og spenninger. Ser du ut på noe grønt, er det enda bedre. Grønt har i flere studier vist seg å senke blodtrykk og virke muskelavslappende.

Le deg stressfri

Latter er en strålende medisin som virker på alt fra depresjon til fysiske smerter, og altså også stress. Latter frigir endorfiner som får oss til å slappe av og gi slipp på bekymringer. Manger du noe å le av, så sjekk eventuelt videoen under:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: