1. Stabiliser blodsukkeret
Spis ofte. I perioder med mye stress er lavt blodsukker noe av det verste du kan utsette kroppen for. Er blodsukkeret lavt, svarer kroppen med reduserte ytelser som får oppgavene som tårner seg opp rundt deg, til å virke enda større. Derfor er det viktig å holde fast ved måltidene, også når det er fristende å hoppe over dem fordi oppgavene trenger seg på. Den ideelle strategien går ut på å spise litt, men godt, hver tredje time - i hvert fall i døgnets våkne timer.
Det behøver ikke å være snakk om en trerettersmeny hver gang du setter deg til bords, men et velkomponert lite måltid som gir nok energi til de neste 3-4 timene. Ved å nøye deg med et beskjedent måltid, unngår du også trettheten etter et kraftig måltid. Da trekkes nemlig alt blodet til fordøyelsessystemet. Dermed blir du trett, og trangen til å ta en lur trenger seg på.
Det perfekte antistressmåltidet. Hvis du skal holde blodsukkeret stabilt, bør mellommåltidene settes sammen slik at de gir nok energi til å bygge bro til neste måltid, verken mer eller mindre. Fremfor alt skal det hindre store variasjoner i blodsukkernivået, noe som ødelegger både konsentrasjonsevnen og humøret. Det betyr at du bør satse på å unngå småspising i form av kaker, godterier, riskjeks, brød med syltetøy og annen tom energi som pøses raskt ut i blodet. I stedet bør måltidet inneholde både karbohydrater, sunne fettstoffer og proteiner.
En god frokost er for eksempel et par skiver rugbrød med laks eller makrell, helst fulgt av en salatskål. Ettermiddagens mellommåltid kan godt bestå av litt frukt, en gulrot, en håndfull nøtter og en skive grovt knekkebrød med mager ost eller kjøttpålegg.