Stress-test - Er du stressa? Test deg selv her.
Er du stressa?

Ubesluttsomhet og mangel på overblikk er noen av symptomene på stress. Ta vår stress-test, og se om du lider av stress.

Stress-test: Er jeg stressa?

Det er forskjell på å være stressa eller bare ha det hektisk og være bekymra en periode. Ta vår gratis stress-test og sjekk om du har begynnende symptomer på stress - eller om du kanskje er stressa allerede.

Veiledende online stress-test

Vår stress-test kan gi deg en pekepinn på din tilstand, og gi råd om hvordan du kan forebygge og håndtere stressnivået ditt.

Stress-testen ser på mengden symptomer - og på i hvor stor grad du føler deg rammet av hvert enkelt stress-symptom.

Stress-testen kan brukes til refleksjon, dialog og handling. Husk at denne stress-testen bare er veiledende, og ikke en erstatning for å gå til legen. Snakk alltid med legen din om stress-symptomene og problemene dine hvis du har den minste tvil om hvorvidt du er i ferd med å utvikle stress eller allerede er rammet av stress.

START TESTEN HER

Hva er stress?

Stress er en tilstand som vanligvis oppstår i situasjoner der du står overfor større utfordringer i privat- eller arbeidslivet. 

Vi snakker ofte om kortvarig og langvarig stress. Det kortvarlige stresset er ikke skadelig, men det langvarige stresset kan føre til alvorlig sykdom. 

Kortvarig stress

Det er helt naturlig å føle seg stressa i korte perioder. 

Når du har kortvarig stress vil du oppleve at oppmerksomheten skjerpes og du er i stand til å yte ditt beste. 

Kortvarig stress oppstår kanskje når du skal opp til en viktig eksamen, hvis du har konflikger eller hvis du jobber med deadliner. 

Som nevnt er ikke kortvarig stress skadelig, men det kan bli det hvis kroppen ikke får ro til å gjenoppbygge ressursene når utfordringen er over. Hvi kroppen ikke får ro, risikerer du at stresstilstanden utvikler seg til langvarig stress. 

Langvarig stress

Det langvarige stresset skyldes en ubalanse mellom de utfordringene du står overfor, og hvilke muligheter du har til å løse dem tilfredsstillende. 

Som regel oppstår langvarig stress når problemene hoper seg opp. Når du for eksempel har et stort press på jobben, når det oppstår en alvorlig begivenhet i privatlivet eller når du ikke føler at du har tid til å slappe av. 

Risikoen for å utvikle sykdommer som depresjon, hjerte- og karsykdommer og type-2-diabetes, øker hvis du har langvarig stress. 

Stress-symptomer

Det er mange forskellige symptomer på stress – her er de fem vanligste symptomene på stress. 

  • Stress gir hodepine
  • Stress endrer vekta
  • Stress gir mageproblemer
  • Stress påvirker personligheten
  • Stress gir søvnproblemer

Senk stressnivået

På kort sikt kan du klare å senke stressnivået. Det er imidlertid viktig å understreke at du må ringe legen hvis du lider av langvarig stress.

  • Pust dypt - helt ned i magen. 
  • Gi de nærmeste en god klem - kroppskontakt senker blodtrykket og løfter humøret. 
  • Få frisk luft - det aktiverer det parasympatiske nervesystemet som bidrar til å senke stressnivået. 
  • Le stresset vekk - latter frigir endorfiner som får deg til å slappe av. 
  • Lytt til avslappende musikk – det senker pulsen og blodtrykket slik at stressnivået synker.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.


Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: