© iStock

Unngå magefettsyndere

Her får du fem gode råd som demper stress og får deg helskinnet gjennom hverdagen.

25. mai 2010

Slik unngår du "magefett-synderne":

Hold magen slank. Stress bidrar i høy grad til en omfangsrik midje. Det er verken pent eller sunt, siden mye av magefettet skjuler seg mellom organene. Grunnen til dette er primært kortisol. Korstisol er et hormon som frigis når vi er stresset, og i første omgang er det positivt. Hormonet pumper en masse sukker og fett ut i blodet og forsyner muskler og hjerne med energi. Det setter oss i stand til helt ekstraordinære prestasjoner.

Bare tenk på hvor fokusert du blir når du plutselig befinner deg i en farlig situasjon for eksempel i trafikken. Ved vedvarende stress blir imidlertid kortisol en tikkende helsebombe. Den energien som utløses av kortisolet, er ikke gunstig i vedvarende mengder, og på sikt betyr det en kraftig vektøkning. Problemet med økt vekt forsterkes ytterligere av at kortisol stimulerer appetitten, slik at vi får en uimotståelig trang til å proppe oss med sukker og fett. De ekstra kaloriene som dette medfører, avleires primært som fett rundt magen.

Forsiktig med raske karbohydrater. Et viktig middel for å unngå det fæle magefettet i perioder med mye stress, er å kutte ut raske karbohydrater fra blant annet godteri, kaker og lyst brød. Problemet er at de påvirker blodsukkeret, og kraftige blodsukkerøkninger får kroppen til å reagere med økte fett avleiringer på magen, helt til blodsukkeret har stabilisert seg. Det er også viktig å huske at det ikke bare er hastigheten på karbohydratene, men også mengden av dem som avgjør hvor hardt blodsukkeret belastes. En porsjon lys pasta på 200 gram belaster derfor blodsukkeret langt mer enn 50 gram sjokolade, selv om begge inneholder raske karbohydrater.

Av samme grunn måler man også matvarenes blodsukkerpåvirkning ved å sammenligne hastigheten på karbohydratene med mengden av dem i en gitt porsjonsstørrelse. Dette kalles matvarenes glykemiske belastning (GL). Jo lavere GL, jo mindre påvirkes blodsukkeret, og jo mindre er faren for at fettet setter seg på magen. Se etter mat med en GL på under 12. Bortsett fra raske karbohydrater bør du også moderere alkoholkonsumet. Selv om alkohol i små mengder - én enhet om dagen - virker avstressende og senker blodets kortisolinnhold, undertrykker et større alkoholinntak forbrenningen og flytter et eventuelt kalorioverskudd til mageregionen.

Er du stresset, gjelder det å ha kontroll over blodsukkeret. Her ser du hva som hjelper. Jo lavere GL, desto bedre.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: