Test: Tar du de sunne valgene?

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13

1. Du er tørst. Hvilken drikke bør du velge hvis du vil ha færrest kalorier?

2. Et glass cola (20 cl) inneholder 82 kcal. Det er ca. 10 kcal MINDRE enn den tilsvarende mengde lettmelk og 5 kcal. mindre enn juicen. Melken inneholder imidlertid også gode ting som proteiner og mineraler, mens juicen gir vitaminer. Colaen gir deg absolutt ikke noe. En halv liter cola gir deg 200 kcal, så hvis du vil spare kalorier, drikk vann. <br><br> Melk er en god proteinkilde, men hvilke matvarer inneholder egentlig flest proteiner per 100 gram?

3. Tunfisk i vann inneholder cirka 24 gram protein per 100 gram, og er en rik proteinkilde. Oksesteken inneholder cirka 20 gram, mens egget gir deg 15 gram.

4. Tunfisk er en stor rovfisk. Den ligger langt opp i næringskjeden, og det hoper seg derfor opp en del tungmetaller i kjøttet på tunfisken gjennom et langt liv. Derfor bør du bare spise en boks i uka. Tunfisk er også en mager fisk, men innholdet av sunne fiskeoljer er veldig lavt. <br><br> Hvilken fisk bør du velge hvis du vil ha mest mulig fiskeoljer?

5. Makrell er en fedt fisk, og en skikkelig god kilde til omega-3-fettsyrer. Det spiller faktisk ingen rolle om du spiser den stekt, røkt eller fra boks. Hvor mange gram fet fisk bør du få i deg hver uka, ifølge Helsedirektoratet?

6. Ifølge Helsedirektoratet bør du få i deg 200 gram fet fisk i uka og 350 gram totalt. Det klarer du lett hvis du spiser en makrellboks, et par sild og en liten laksefilet i uka. <br><br> Fisken er rik på sunt fett og proteiner, men den inneholder ikke mye av det siste såkalte makronæringsstoffet. Hva er det?

7. De tre makronæringsstoffene er fett, protein og karbohydrater. Karbohydrater er kroppens bensin, og det forsyner musklene og hjernen med energi. Du trenger cirka xx karbohydrater daglig. En god porsjon av dem får du via frokosten. Men hvilken frokost er det sunneste valget?

8. Havregryn er ubetinget det sunneste valget. Havregryn er 100 prosent fullkorn, og er en ubearbeidet matvare med masse vitaminer, mineraler og godt med fiber. Nettopp kostfiber spiller en sentral rolle for helsa, go reduserer risikoen for en lang rekke sykdommer.<br><br> I tillegg til fullkornsprodukter, er noen grønnsaker fulle av fibre. Hvilken av disse grønnsakene er det beste fibervalget?

9. Erter er en av de groveste grønnsakene, og rommer nesten seks gram kostfiber per 100 gram. Det er nesten tre ganger så mye som gulrøtter og nesten 10 ganger så mye som agurk. Men ertene kan imidlertid ikke måle seg med andre fullkornsprodukter når det gjelder fiber. <br><br> Hva bør du legge i handlekurven hvis du vil ha en skikkelig fiberboost?

10. Popcorn oppfattes gjerne som en usunn snack, men de poppede maiskjernene er faktisk fulle av fibre. Og hvis du lager det selv i en kjele med litt olje, og begrenset saltmengde, er de faktisk helt sunne. Grovt rugbrød, havregryn og knekkebrød er imidletid bedre og mer opplagte fiberkilder. <br><br> Hvis popcorn er den sunneste snacksen, hvilken av disse tre er den mest usunne?

11. Peanøtter er faktisk de mest kaloririke av de tre, men nøttene er også fulle av sunt fett, fibre og gode proteiner. Dessuten er det mye som tyder på at du ikke tar opp alle kaloriene fra peanøttene. Potetgull er ikke sunt, men likevel et bedre valg enn fleskesvor, som har nesten like mange kalorier som peanøtter, og som gir 50 gram fett og halvparten atv den daglige saltmengden i en porsjon på 100 gram. <br><br> Hvor mye salt anbefaler Helsedirektoratet egentlig at vi spiser per dag?

12. Vi spiser gjennomsnittlig 8-10 gram salt om dagen. Det er 3 gram mer enn de anbefalte 5-7 gram. Bare 20 prosent av dette saltet, er det vi selv putter i maten, resten kommer fra ferdigvarer. Hvilke av disse produktene inneholder mest salt?

13. Det er cirka to prosent salt i cornflakes. Andre skjulte saltbomber er kjeks, brød fra bakeren og kjøpekaker. Hva er den primære årsaken til at vi ikke bør få i oss for mye salt?

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: