Tre snarveier til målene

Få tre snarveier til målene.

2. desember 2020

Vær systematisk Hvor motivert du er påvirkes både av indre faktorer som personlighet og normer, og av ytre faktorer som anerkjennelse og belønning. Hvis du skal lykkes med å skape og holde fast ved en målrettet adferd, som å holde et nyttårsforsett, er det viktig å jobbe bevisst med flere av disse faktorene slik at du øker sjansen til suksess.

Det nytter ikke med en halvhjertet gjentakelse av nyttårsforsettet fra i fjor. Du er nødt til å finne aktivt frem til nettopp den kombinasjonen av pisk, gulrot og praktiske triks som kan motivere deg til å holde løftet.

Hva, hvorfor, hvordan? Ingen suksessoppskrift passer for alle, men det finnes noen gode råd som virker for de fleste. Før du legger ut mot nye treningsmål, er det viktig å svare på disse spørsmålene:

  • Nøyaktig hva ønsker du å oppnå?

  • Hvorfor ønsker du å oppnå det?

  • Hvordan vil du omsette nyttårsforsettet til handling?

Når du skal svare på hva du vil oppnå, skal du sette deg et ambisiøst, men realistisk og meget spesifikt mål. Si for eksempel "Jeg vil trene i én time tre ganger i uken i 2011" i stedet for "Jeg vil trene mer regelmessig".

Sett deg også delmål ved å telle baklengs, slik at du kan følge med på og feire fremskrittene dine. Hvis sluttmålet er å kunne løpe 10 km på 50 minutter den 1. juli, kan delmålene for eksempel være å kunne løpe distansen på 60 minutter den 1. mars og 55 minutter den 1. mai.

Bruk også tid på å vurdere hvorfor du velger nettopp dette nyttårsforsettet og hva du ønsker å oppnå. Er det stolthet, anerkjennelse, velvære, helse eller noe annet? Svaret på dette spørsmålet skal få deg tilbake på rett spor hvis motivasjonen svikter underveis.

Legg en plan Til slutt legger du en plan for hvordan og hvor ofte du vil trene. Skriv ned planen og ta vare på den. Du sikrer deg dels å trene etter en realistisk plan som vil ta deg til målet; dels unngår du å hele tiden måtte forhandle med deg selv. Forhandlinger øker risikoen for at du velger minste motstands vei. Legg en plan for hvordan du rent praktisk vil tilpasse treningen til øvrige gjøremål i form av jobb, familie og lignende.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: