Tre sunne valg som gir deg sju år ekstra

Sjekk hvordan du - ganske enkelt - kan få sju ekstra leveår.

16. august 2017 av Jesper U. Larsen

Hvis du vil ha et langt liv, så gjelder det å overholde tre gylne regler: Ikke røyk, ikke bli tjukk og bare drikk alkohol i moderate mengder. Da kan du se fram til å leve hele sju år lenger enn gjennomsnittet, viser en ny studie. 

Forskerne analyserte data fra mer enn 14 000 amerikanere som annethvert år hadde fått sjekket helsa og livsstilen. 

Raske og aktive

Generelt sett kunne kvinnene i studien se fram til å bli snaut 82 år, mens mennene ble 78 år. Men de som aldri røykte og hadde BMI under 30. levde fire-fem år mer. Gruppen som i tillegg hadde et moderat alkoholforbruk, fikk gjennomsnittlig sju ekstra leveår. 

De ekstra leveårene var til og med fysisk gode år, der personene var relativt raske og aktive. 

Realistiske mål

Forskerne understreker at det er tre ganske oppnåelige mål. En BMI under 30 vil bare si at du holder deg unna fedme-kategoriene ( BMI på 25-30 kategoriseres som overvekt), mens et moderat alkoholforbruk vil si maks 14 enheter i uka for menn og sju for kvinner. 

- En moderat sunn livsstil er nok til å få gevinst. Å unngå fedme, ikke røyke og bare drikke alkohol i moderate mengder er ikke urealistiske mål, sier Mikko Myrskylä fra det tyske Max Planck Institut, som blant andre har vært med på studien.

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.

Kilde: Health Affairs 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: