Blåbærmuffins

Unngå søtsaker på jobben

Du kan spare deg selv for mange unødvendige kalorier hvis du tenker over hva du spiser på jobben. Arbeidsplassen kan nemlig være en kalorifelle uten sidestykke når sjokolade, brus, kaffe med melk og kaker fra kollegene havner på skrivebordet. Her ser du hvordan du kvitter deg med de verste synderne.

11. juli 2019 av Martin Kreutzer

Start dagen med et solid måltid. Undersøkelser viser at appetittreguleringen fungerer best hvis du får noe å spise med en gang du står opp. Derfor er det fornuftig å begynne dagen med en skål havregryn eller noe annet mettende. Det er viktig å spise frokost. Et solid måltid om morgenen gjør det nemlig lettere å styre unna arbeidsdagens fristelser.

Skap et frirom

Hvis du har mulighet til å påvirke, så sørg for å få fjernet godteskåler, og få slutt på kakeritualene. Det er mye lettere å være standhaftig når fristelsene ikke er så tilgjengelige. Er det et daglig ritual å spise kake om ettermiddagen, kan du vurdere å løse problemet ved å ta med frukt eller en skive grovbrød. Hvis du gjerne vil være sosial og ikke har noe ønske om å holde deg unna til kaken er spist, så be om frukt eller lignende når det handles inn.

Forbered deg hjemmefra

Hvis du vil ta kontroll over inntaket av kaker og søtsaker, er det en god idé å ta med kalorifattige alternativer hjemmefra. Dermed slipper du å sitte og mobilisere maksimal viljestyrke når sjokoladeskålen eller kakefatet settes på møtebordet. Ta for eksempel med litt frukt og eventuelt en pakke rosiner eller annen tørket frukt.

Vann slukker tørsten

Hvis du har en tendens til å tylle i deg flytende kalorier i form av melk (for seg selv eller i kaffen), brus, jus og så videre, vil du ha nytte av å konsekvent velge vann som tørsteslukker. Bruk i stedet de andre drikkene som nytelsesmidler, og bare i beskjedne mengder. På den måten unngår du at kaloribudsjettet ryker bare fordi du skal slukke tørsten når du er på jobb.

Si klart ifra

Er det vanskelig å stå imot når kollegene byr på søtsaker, kaker og annet godt, så fortell dem om prosjektet ditt, og be om litt støtte. Det er som hvis du vil slutte å røyke. Prosjektet blir mye lettere å gjennomføre hvis du unngår at velmenende kolleger ubevisst lokker deg til å småspise.

Stabilt blodsukker hele dagen

De fristelsene som du ikke har noen problemer med å motstå en time etter lunsj, kan være nesten umulige å takke nei til 2–3 timer senere. Årsaken er at blodsukkeret er på vei ned, og dermed begynner også søtbehovet å melde seg. Den beste løsningen er å stabilisere blodsukkeret ved å spise hyppig. Som en tommelfingerregel bør du spise et måltid hver tredje time. Og hvert måltid skal være tilstrekkelig til å holde deg mett frem til neste måltid. Det viktigste mellommåltidet er om ettermiddagen, og bygger bro i de 6–8 timene mellom lunsj og middagsmat.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: