Vi bruker solkremen feil i ansiktet

Ny forskning viser at vi slett ikke er så godt beskyttet som vi tror.

16. mai 2019 av Jesper U. Larsen

Ansiktet er det stedet på kroppen som er mest utsatt for solas stråler - og der hudkreft oftest oppstår. Likevel glemmer vi viktige områder av ansiktet når vi smører oss med solkrem, viser en ny britisk studie.

Forskere fra University of Liverpool ba 57 menn og kvinner om å smøre solkrem i ansiktet, slik de pleier å gjøre det. Deretter brukte forskerne et spesielt kamera som avslørte hvilke områder av deltakernes ansikter som var dekket av solkrem.

Det viste seg at folk gjennomsnittlig forsømte 9,5 prosent av ansiktet, primært rundt øynene, når de påførte solkrem. 13 prosent hoppet over øyelokkene, mens 77 prosent glemte området mellom øynene og nesebroa, skriver magasinet Time.

Så mye solkrem bør du bruke

Ekspertene anbefaler at vi er grundigere med å bruke solkrem i hele ansiktet, og supplerer med annen beskyttelse som solbriller og solhatt i tillegg. Hvis det er risikoen for å få krem i øynene som hindrer deg i å smøre rundt øynene, så finn en vannfast solkrem som er spesielt beregnet på ansiktet.

Tidligere studier har vist at vi generelt smører for lite solkrem på kroppen, og dermed ikke får den beskyttelsen vi regner med. Smører du deg for eksempel med et tynt lag med faktor 15, så reduseres effekten til cirka faktor 2. Kreftforeningens tommelfingerregel er at du skal bruke en håndfull solkrem til en hel kropp. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: