Jordbær.
© iStock

4 matvarer du kan spise mye av

Finnes det mat som du kan spise i store mengder? Vi har funnet 4 matvarer som du godt kan spise mye av.

5. februar 2014 av Martin Kreutzer


1. Makrell i tomat

Hvorfor: En boks makrell i tomat inneholder mange kalorier, men også utrlig mange sunne omega-3-fettsyrer og mettende protein. I tillegg kommer D-vitamin, som styrker immunforsvaret og holder humøret oppe. Dette er et produkt i verdensklasse. Røkelaks byr på de samme sunne stoffene, men er samtidig fulle av potensielt skadelige ingredienser fra røkeprosessen. Derfor peker vi ut makrell i tomat som det beste valget. 

Selv tomatsausen som makrellen ligger i, inneholder mange styrkende stoffer, særlig i form av det røde stoffet lykopen som blant annet beskytter øynene mot skader. 

Tips: Smør rikelig med makrell i tomat på en skive grovt rugbrød, legg til et par hundre gram grønnsaker, og du har en svært sunn og mettende lunsj.

2. Jordbær 

Hvorfor: Det er nesten utrolig at noe som smaker så søtt og godt kan være så uskyldig. Men faktum er at jordbær inneholder en særdeles beskjeden sukkermengde. Dermed holdes kaloriinnholdet på et nivå som gjør det helt uproblematisk å fråtse hemningsølst. 

I tillegg gir jordbær mer C-vitamin enn appelsiner, og det er et vitamin som ikke bare er gull verdt for immunforsvaret, men som også gir sterke sener og ledd. Genialt for deg som trener hardt.

Tips: Spis gjerne jordbær som dessert etter et måltid med kjøtt eller fjørfe. Begge deler inneholder masse jern som kroppen bare kan ta opp hvis du har spist C-vitamin. Det er helt optimalt etter en løpetur, da kroppen skal danne flere røde blodlegemer.

3. Kalkunfilet

Hvorfor: Bryststykkene av kalkun er både billige og sunne. De inneholder mange proteiner, og samtidig er fettinnholdet så lavt at du må investere i svindyre stykker av mørbrad av storfe eller strutselår for å finne noe som kan måle seg. Salmonellaproblematikken har vi stort sett unnsluppet her i landet, så du kan trygt spise det du vil av denne überkyllingen.

Tips: Det største problemet med kalkun er at det smaker så lite. Derfor er det viktig å krydre retten med for eksempel løpstikke, chili, oregano og andre smakfulle ingredienser. Skjær gjerne kjøttet i gaffelstore biter, og stek det i wokpannen med en masse grønnsaker.

4. Flatfisk 

Hvorfor: Flatfisk er svømmende muskelbunter som leverer protein av høyeste kvalitet. De metter fantastisk og restituerer musklene på rekordtid. Norsk forskning viser til og med at fiskeprotein får fart på forbrenningen. Sammen med et usedvanlig lavt kaloriinnhold gjør det flyndrefisk som skrubbe, sandflyndre og rødspette til perfekt slankemat. 

Tips: Dropp paneringen, som bare suger til seg fett. Damp i stedet fisken med løk, gulrøtter og en skvett hvitvin. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: