De fem verste

Det er selvfølgelig langt fra all hermetikk som er like sunn.

7. juni 2010

Her er fem bokser som du bør unngå.

Boksananas er, som de fleste andre former for hermetisk frukt, lagt i en tykk sukkerlake. Det fjerner helt den naturlig friske smaken og bidrar med 25 prosent flere kalorier. Samtidig er C-vitamininnholdet halvert, og mye av konsistensen er borte.

Tunfisk i olje. Tunfisk er i seg selv en meget mager fisk. Men produsentene heller gjerne en halvgod planteolje over fisken. Den kan du naturligvis fjerne, men problemet er at oljen trekker ut omega-3-fettsyrene av selve tunfisken, slik at den mister noen av sine gode egenskaper. Derfor bør du velge tunfisk i vann.

Erter og gulrotblanding dømmer vi nord og ned fordi både smak og konsistens er så elendig at boksevarianten på ingen måte tåler sammenligning med tilsvarende fryst eller fersk vare.

Bønnespirer på boks er så kraftig sammensyltet at all den opprinnelige, friske sprøheten er borte. Samtidig ligger de i en kaloririk lake som gjør at de veier urimelig tungt i det daglige kaloriregnskapet.

Bogskinke er et godt eksempel på hvor dårlig smaken blir når man konserverer kjøtt. Prosessen går også kraftig utover innholdet av B-vitaminene i det ferske kjøttet. I tillegg tilsettes det gjerne en del tvilsomme stoffer under konserveringen.

Svinn

Konserveringen går utover næringsinnholdet, men tapet er mindre enn mange tror.


Moderat til stort tap: Gjelder spesielt B-vitaminer, C-vitamin, magnesium, kalium, sink og visse antioksidanter.


Intet eller minimalt tap: Makronæringsstoffene (protein, fett, karbohydrat), kostfiber, A-, D- og E-vitamin, jern, kalsium og visse antioksidanter.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: