Saltlaken sørger for at det dannes sunne probiotiske bakteriekulturer, som for eksempel i sauerkraut. 

Derfor bør du spise fermentert mat

Sauerkraut, sylteagurker, miso og yoghurt. Det er mange måter å spise fermentert mat på, men hvor sunt er det egentlig? Her får du svaret.

1. mai 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Så sunt er fermentert mat

"Jeg har lest flere steder at fermentert mat har en rekke sunne egenskaper. Hva skyldes det?"

SVAR: Fermentert mat som sauerkraut, miso og yoghurt har en lang rekke helsebringende egenskaper. Når du fer­men­te­rer – eller gjærer – for eksempel kål med salt, dannes det sunne melkesyrebakterier som har en probiotisk effekt. Det gjør at maten skaper en bedre balanse i tarmfloraen. Du får en mer velfungerende mage, og det blir lettere for kroppen å bryte ned melkesukker. I tillegg øker melkesyrebakte­ri­ene opptaket av blant annet B12- og K-vitamin, magnesium, kalsium og jern. De produserer også peptider, som hemmer og dreper uønskede bak­te­rier, og melkesyrebakteriene tar opp plass i tarmen og fortrenger dermed u­vel­kom­ne bakterier. Det ser også ut til at inntak av fermentert mat kan senke blodtrykket, virke slankende og bekjempe betennelse i kroppen. 

Vil du prøve fermentering? Da kan vi varmt anbefale fermentert rødkål. Her finner du oppskriften.  

Probiotiske bakterier

Fermentert mat

Du finner probiotiske bakterier blant annet i fermenterte matvarer som sauerkraut, kimchi (kinakål, chili, hvitløk), surdeigsbrød, tempeh (soyabønner) og tabaskosaus.

Syrnede melkeprodukter

Probiotika finnes også i syrnede melkeprodukter som er tilsatt bakteriekulturer som acidofilus, bifidum, causido og lactobacillus rhamnosus GG. Produkter som Biola, Cultura og kefir inneholder probiotika.

Les også

Hvem liker du best å trene med?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: