© Istock

Derfor bør du spise kostfiber

Problemer med fordøyelsen? Det kan skyldes at du spiser for lite fiber. Her kan du se hvorfor kostfiber er så viktig for mage-tarmsystemet.

5. februar 2019

Kostfiber består av delvis ufordøyelige karbohydrater fra planter, og de blir ikke nedbrutt av tynntarmens enzymer. Kostfibrene passerer dermed uforandret gjennom tarmen og tar med seg avfallsstoffer som ikke skal tas opp. På den måten hjelper de mage-tarmsystemet med fordøyelsen.

Det anbefales at kostfiberinntaket ligger på cirka 30 gram per dag hos voksne. I dag ligger gjennomsnittsinntaket på cirka 18–20 gram per dag.

Så sunt er kostfiber

  • Fibrene fremmer mettheten, dels fordi fiberrike matvarer må tygges mer og dels fordi et fiberrikt måltid fyller opp mage-tarm-systemet.
  • Fibrene styrker kretsløpet, fordi de i nederste del av tarmen omdannes til fettsyrer, som via blodbanen sendes videre til leveren og nedsetter produksjonen av kolesterol.
  • Fibrene fyller opp innholdet i tarmen og setter dermed i gang de rytmiske sammentrekningene som skyver maten gjennom systemet.
  • Fibrene gir bedre vekstforhold til de sunne bakteriene som bor i tarmen. Dermed fortrenges sykdomsfremmende bakterier, og magen blir sterkere.
  • Fibrene motvirker hard mage, sikrer jevn transport av avfallsstoffer gjennom kroppen og reduserer risikoen for kreft i tarmene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: