Vi foretrekker rød mat Instinktene våre får oss til å foretrekke røde matvarer framfor grønne, viser ny italiensk forskning.© iStockphoto

Derfor foretrekker du mat med denne fargen

Ur-instinkter får oss til å velge matvarer med en bestemt farge.

15. november 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Velger du også rød paprika framfor den grønne? Eller de røde tomaten framfor den grønne agurken? I så fall følger du bare et ur-instinkt. Det viser italiensk forskning.

Når hjernene våre skal hjelpe oss å velge matvarer, fungerer det som et slags omvendt trafikklys:

Rød = ja, takk! Grønn = nei, helst ikke.

Preferansene våre for matvarer er utviklet slik at vi går etter de mest næringsrike og kaloritette, og det er oftere tilfellet for de røde framfor de grønne typene.

Rød mat er mer kaloritett

I forsøket ble en gruppe personer presentert for bilder av en lang rekke matvarer - både rå og tilberedte - samt bilder av alle mulige andre ting som ikke hadde noe med mat å gjøre.

Forsøket viste at vi ikke foretrekker den røde fargen i sammenhenger utenfor matuniverset, men når det gjelder mat, foretrekker vi til gjengjeld rødt både i rå og tilberedt form.

Ifølge forskerne indikerer det at det er snakk om et nedarvet instinkt, for mens rå matvarer typisk er mer kaloririke når de er røde, så gjelder ikke den tommelfingerregelen for tilberedt mat.

Sunn mat bør markedsføres rødt

Man skulle derfor tro at vi ikke ville foretrukket de røde rettene som var tilberedt, men det gjør vi. Dette tyder ifølge forskerne på at vår røde matpreferanse stammer helt tilbake til en tid før mat ble tilberedt.

Ifølge forskerne kan den nye kunnskapen brukes i behandlingen av spiseforstyrrelser eller til å markedsføre sunne matvarer mer effektivt ved for eksempel å tilføre rød farge.

Kilde: Scientific Reports

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: