Egg er sunt - sjekk hvorfor du bør spise i vei.
Egg ER sunt!

Glem bekymringer om kolesterol, og gled deg i stedet over at egg fyller deg opp med kvalitetsproteiner og masse sunne næringsstoffer

© Colourbox

Egg - Derfor bør du spise egg

Blant forskere er det etter hvert bred enighet om at egg er helt ufarlig. Egg inneholder tvert imot mange viktige næringsstoffer som gjør dem til ideell treningsmat.

30. oktober 2019 av Martin Kreutzer

Egg er sunt

Vi kan like gjerne begynne med å slå hull på myten om at egg er farlige, ikke minst med tanke på kolesterol. Egg er tvert imot supersunn mat som bidrar med mange nyttige næringsstoffer. I tillegg er proteinene av høy kvalitet og sørger for at du holder deg mett i lang tid etter måltidet.


Egg er proppfulle av kvalitetsproteiner

En av de virkelig store fordelene er eggeproteinet, som er av høyeste kvalitet. Du husker kanskje bildene av Sylvester Stallone som drikker en eggeshake i Rockyfilmen, for å komme i form til å kjempe om VM-tittelen. Det var faktisk ingen dum idé og ingen tom filmklisjé å bruke egg som treningsmat.

Egg er ganske enkelt en kilde til en nærmest optimal mengde aminosyrer som får fart på restitusjonen hvis du spiser egg etter hard trening. I den forbindelse er egg også en glimrende erstatning for kjøtt som i store mengder mistenkes for å være kreftfremkallende.

I motsetning til kjøtt er det nemlig ingen undersøkelser som kobler egg til økt risiko for kreft. I én metaanalyse av sammenhengen mellom egg og kreft i prostata, viste det seg at i hvert fall japanere, som spiser mye egg, har nesten 30 prosent lavere risiko for å rammes. Egg har også blitt frikjent for å være grunnen til høyt kolesteroltall i flere studier.

Gode egenskaper ved egg
Jern

Eeg øker oksygentransporten

Eggeplommen inneholder mengder av jern som brukes til å danne røde blodlegemer. Disse er spesielt viktige når du trener, siden de står for oksygentransporten rundt i kroppen. Forskning viser også at løpere har et høyere jernbehov – og ett egg dekker rundt ti prosent av dagsbehovet.
E-vitamin

Æg hjelper restitusjonen

Vitaminet finnes primært i plommen og er en kraftig antioksidant som hindrer ødeleggende oksidering av ulike vevstyper. Det gjelder blant annet de mikroskopiske skadene etter hard trening. Sammen med selen, som det også finnes mye av i egg, bidrar E-vitaminet til restitusjonen etter idrett og trening.
Protein

Egg er perfekt etter trening

Kroppen bruker protein til å reparere musklene etter en krevende treningsøkt, for eksempel intervaller, og til å bygge opp ekstra mye vev etter styrketrening. Det krever likevel at proteinene inneholder den best mulige sammensetningen av essensielle aminosyrer, og her er eggeproteinet suverent. Med 6–8 gram protein per egg får du lett i deg de 15–20 gram protein som er en optimal mengde like etter trening. Proteinene finnes både i hviten og i plommen.
D-vitamin

Eeg hjelper benbygningen og muskelstyrken

Nest etter fet fisk og rogn er egg vår viktigste kilde til D-vitamin, eller solskinnsvitaminet. De fleste nordmenn har for lite D-vitamin i kroppen, og det er spesielt uheldig med tanke på benbygningen. Nyere forskning viser at også muskelstyrken lider når du får for lite D-vitamin. Vitaminet finnes først og fremst i plommen, og bare ett egg inneholder 10–12 prosent av heledagsbehovet. Undersøkelser viser at D-vitaminmangel kan kobles til så forskjellige sykdommer som vinterdepresjon, benskjørhet, svekket immunforsvar og redusert muskelstyrke. Bidraget til kosten er så vesentlig at spanske forskere i en ny undersøkelse anbefaler skolebarn å spise egg, nettopp for å få tilstrekkelig med D-vitamin.

Artikkelen fortsetter under abonnementstilbudet 

Tilberedning av egg

Du kan tilberede egg på mange forskjellige måter uten at det går utover sunnhetsverdien. For uansett om du spiser bløtkokt egg, hardkokt egg, speilegg, eggerøre, omelett - eller putter egg i andre retter eller bakverk, så får du glede av de sunne stoffene i eggene. 

Selv rå egg er greit fordi salmonella-risikoen i dag er så liten at myndighetene ikke lenger advarer mot rå egg. Vil du være på den sikre siden, kan det fortsatt være lurt å velge pasteuriserte egg til retter som inneholder rå egg. 

Bløtkokt egg og hardkokt egg – koketid

Bløtkokt egg er enkelt og perfekt tilbehør til frokosten. Og med hardkokte egg har du alltid et enkelt restitusjonsmåltid klart. Sjekk koketidene for egg her:

  • Fyll en kjele med litt vann og kok opp. Vannet skal bare dekke eggene såvidt.
  • Stikk et lite hull i eggene med en nål eller eggestikker - det reduserer risikoen for at eggeskallet sprekker under koking.
  • Legg eggene forsiktig i det kokende vannet, sett på lokket og skru ned varmen slik at det koker litt.
  • Koketid bløtkokt egg: Kok eggene i cirka 5-6 minutter (M/L-egg, har du mindre egg er det 4-5 minutter).
  • Koketid hardkokt egg Kok eggene i cirka 8-9 minutter (M/L-egg, har du mindre egg er det 7-8 minutter).
  • Ta opp eggene og skyll dem raskt i kaldt vann slik at kokeprosessen stopper.

Er økologiske egg sunnere?

Både økologiske egg, egg fra frittgående høner og egg fra burhøns bugner av sunne stoffer. Valget av egg handler først og fremst om etikk og hønenes dyrevelferd. 

En svensk studie viser imidlertid at økologiske egg har et høyere innhold av noen sunne stoffer som B12-vitamin. 


Hvor mange kalorier er det i egg?

Det er cirka 138 kalorier per 100 gram egg - eller rundt 83 kalorier i et mellomstort egg på 60 gram. 

Egg metter utrolig godt. Men ettersom fettinnholdet er relativt høyt, er det perfekt å kombinere egg med magert tilbehør som grove grønnsaker. 

Næringsinnhold i egg
Næring Pr. 100 g Pr egg (60 g)
Energi, kJ i egg 577 kJ 346 kJ
Energi, kalorier i egg 138 kcal 83 kcal
Protein i egg 12,3 g 7,4 g
Karbohydrat i egg 1,3 g 0,8 g
Kostfibre i egg 0,0 g 0,0 g
Fett i egg 9,3 g 5,6 g
Næringsinnhold i økologiske egg, Kilde: Fødevaredata, DTU.

Les også

Hvorfor begynte du å løpe?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: