Æg. Sundhed. Kolesterol. Protein.
Egg ER sunt!

Glem bekymringer om kolesterol, og gled deg i stedet over at egg fyller deg opp med kvalitetsproteiner og masse sunne næringsstoffer

© Colourbox

Egg - Derfor bør du spise egg

Blant forskere er det etter hvert bred enighet om at egg er helt ufarlig. Egg inneholder tvert imot mange viktige næringsstoffer som gjør dem til ideell treningsmat.

4. mars 2022 av Martin Kreutzer

Egg er sunt

Vi kan like gjerne begynne med å slå hull på myten om at egg er farlige, ikke minst med tanke på kolesterol. Egg er tvert imot supersunn mat som bidrar med mange nyttige næringsstoffer. I tillegg er proteinene av høy kvalitet og sørger for at du holder deg mett i lang tid etter måltidet.


Egg er proppfulle av kvalitetsproteiner

En av de virkelig store fordelene er eggeproteinet, som er av høyeste kvalitet. Du husker kanskje bildene av Sylvester Stallone som drikker en eggeshake i Rockyfilmen, for å komme i form til å kjempe om VM-tittelen. Det var faktisk ingen dum idé og ingen tom filmklisjé å bruke egg som treningsmat.

Egg er rett og slett en kilde til en nærmest optimal mengde av aminosyrer, som setter fart på restitusjonen i kroppen, hvis du spiser dem på dager med hard trening. I den forbindelse er egg også en super erstatning for kjøtt, som i store mengder kan være kreftfremkallende.

I motsetning til med kjøttet er det ingen undersøkelser som kobler inntak av egg til økt kreftrisiko. I én metaanalyse av sammenhengen mellom egg og kreft i prostata, viste det seg at i hvert fall japanere, som spiser mye egg, har nesten 30 prosent lavere risiko for å rammes. Egg har også blitt frikjent for å være grunnen til høyt kolesteroltall i flere studier.

Tilberedning av egg

Du kan tilberede egg på mange forskjellige måter uten at det går utover sunnhetsverdien. For uansett om du spiser bløtkokt egg, hardkokt egg, speilegg, eggerøre, omelett - eller putter egg i andre retter eller bakverk, så får du glede av de sunne stoffene i eggene. 

Selv rå egg er greit fordi salmonella-risikoen i dag er så liten at myndighetene ikke lenger advarer mot rå egg. Vil du være på den sikre siden, kan det fortsatt være lurt å velge pasteuriserte egg til retter som inneholder rå egg. 

Er økologiske egg sunnere?

Både økologiske egg, egg fra frittgående høner og egg fra burhøns bugner av sunne stoffer. Valget av egg handler først og fremst om etikk og hønenes dyrevelferd. 

En svensk studie viser imidlertid at økologiske egg har et høyere innhold av noen sunne stoffer som B12-vitamin. 


Hvor mange kalorier er det i egg?

Det er cirka 138 kalorier per 100 gram egg - eller rundt 83 kalorier i et mellomstort egg på 60 gram. 

Egg metter utrolig godt. Men ettersom fettinnholdet er relativt høyt, er det perfekt å kombinere egg med magert tilbehør som grove grønnsaker. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: