© istock

Egg: Fleip eller fakta?

Har frittgående høner mer plass enn andre høner, og er det sunt å spise egg? Vi avliver tre myter om egg og gir deg samtidig tre faktaopplysninger.

14. desember 2020 av Martin Kreutzer

Der florerer mange myter om egg der ute. Så her avliver vi tre myter og gir deg tre fakta som kanskje gjør deg litt klokere.

Frittgående høner har mye mer plass enn andre høner = Fleip!
For begge er grensen ni høner per kvadratmeter. Men høns i miljøinnredede bur har litt mer plass i Norge enn i EU: Her er grensa sju per bur i stedet for åtte.

Kolesterolet i egg kan være farlig for diabetikere = Fakta!
Forskere har funnet en sammenheng mellom høyt inntak av egg og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, særlig blant type 2-diabetikere. Derfor blir de anbefalt ikke å spise mer enn ett egg om dagen.

Kolesterol i blodet er helsefarlig = Fleip!
Kolesterol er faktisk et livsnødvendig stoff som inngår i produksjonen av celler og en del hormoner. Det er bare ved ekstra høyt kolesterolnivå at det kan være farlig for kretsløpet.

Brune egg er sunnere enn hvite = Fleip!
Om egg er brune eller hvite er helt uten betydning for det helsemessige. Det som kan påvirke kvaliteten er fôret hønene får.

Det er sunt å spise egg = Fakta!
Egg inneholder en masse sunne stoffer. Alle som ikke har type 2-diabetes vil derfor uten tvil få mye god næring ved å spise opptil tre egg om dagen.

Hønseegg er like sunne som vaktelegg = Fakta!
Rent ernæringsmessig er det ikke forskjell på ulike egg. Om du får dem fra vaktler, høner eller struts har stort sett ingen ting å si.

Bonusfakta rundt salmonellafare

11 kilo egg per år spiser hver nordmann i snitt. Det tilsvarer omtrent tre og et halvt egg i uka – eller et halvt hver dag. Norske egg er helt fri for salmonella, ifølge Mattilsynet, og vi er så godt som selvforsynt med egg.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: