Kvinne som spiser eple

Med litt planlegging er det ikke så vanskelig å få inn mer frukt og grønnsaker i kostholdet.

© iStock

Er fem om dagen nok?

Eksperter mener du kan spise så mye som 900 gram om dagen uten at det blir for lite variasjon i måltidene dine. 500 gram er minstemålet for når det har en forebyggende effekt for sykdommer som overvekt og diabetes.

13. april 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Er 500 gram frukt og grønt for lite?

Anbefalingen er jo på 5 om dagen, altså 500 gram frukt og grønnsaker, men nå har jeg lest at det egentlig er for lite. Stemmer det? Jeg synes det er vanskelig å få i meg så mye.

SVAR: De 500 grammene er et minimumsmål for når grøntinntaket vil ha en forebyggende effekt på helsefaktorer som overvekt, hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes. 

Forskere fra London har funnet ut at vi kan øke inntaket til 800 gram frukt og grønt om dagen, og det kan du trygt gjøre. Danske eksperter mener at vi kan spise opptil 900 gram frukt og grønt om dagen uten at vi får for lite variasjon i måltidene. 

I Danmark lyder for øvrig anbefalingen på 600 gram om dagen. Den enkle strategien for å heve inntaket er å legge inn frukt og grønnsaker i alle de tre hovedmåltidene, slik at det ikke bare er tilbehør til middagen, og for øvrig supplere med frukt og grønnsaker som snacks i mellommåltidene. 

Det ligger i 5 om dagen-anbefalingen at to tredeler skal komme fra grønnsaker – og gjerne de grove, som løk, erter, brokkoli, blomkål, rotfrukter og bønner. 

Dette er 500 gram frukt og grønt 

Frokost:
Vanlig frokost, for eksempel en skål skyr + 100 gram frosne bær.

Lunsj:
Cirka 150 gram (1/3 av tallerkenen) med blandet grønt, for eksempel erter, mais og bønner.

Middag:
150 gram grønnsaker, for eksempel en kålsalat.

Mellommåltider: 
100 gram frukt, for eksempel et lite eple.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: