Halvspist egg
© iStock

Fire matvarer som styrker hjernen

Når hjernen skal prestere så bra som mulig er det viktig å tenke på hva du putter i munnen. Se hvilke fire matvarer som holder hjernen i toppform.

14. februar 2019 av Martin Kreutzer

Hjernemat

Noen matvarer kan forsterke de avanserte kretsløpene og hjelpe de små grå, slik at du ikke blir mentalt utslitt i løpet av en krevende arbeidsdag. Her ser du hva du bør spise for å holde hjernen i toppform gjennom hele dagen.

1. Kyllingfilet

Derfor virker det: Kylling hjelper til med å danne stoffet dopamin, som øker følelsen av ro og velvære. Kyllingkjøtt inneholder mange forgrenede aminosyrer – ofte kalt BCAA. De konkurrerer med aminosyren tryptofan om å nå inn i hjernen. Når du øker mengden av BCAA, bremses opptaket av tryptofan, og dermed øker også konsentrasjonen av dopamin i hjernen. 

Så mye trenger du: En vanlig kyllingfilet på 125–150 gram gir riktig næringsmengde for å sikre en god virkning i timene etter måltidet.

2. Cashewnøtter

Derfor virker de: Cashewnøtter inneholder store mengder kobber, som er viktig for mange av hjernens funksjoner. Undersøkelser viser at en hel rekke enzymer i sentralnervesystemet er avhengige av dette mineralet, og at det særlig fremmer signalgangen mellom hjernecellene. Mangel på kobber kan faktisk føre til ødeleggelse av hjerneceller, så det er viktig at du får i deg tilstrekkelige mengder. 

Så mye trenger du: Du trenger rundt 75 gram nøtter for å dekke dagsbehovet. Liker du østers, hummer og kalvelever, er også dette gode kilder.

3. Egg

Derfor virker de: Egg kan gi bedre hukommelse og øker konsentrasjonsevnen. Det skjer fordi egget inneholder cholin. Det er bare lever som kommer i nærheten når det gjelder dette stoffet, som det er spesielt mye av i eggeplommen. Stoffet er en aminosyre som har vist seg å være en avgjørende komponent for å vedlikeholde en stabil struktur i cellemembranene i hjernen. 

Egg inneholder dessuten en perfekt sammensetning av fett og protein, noe som betyr at kroppen bruker tid på å ta opp næringsstoffene. Dermed går karbohydratene i måltidet langsommere ut i blodet, og blodsukkeret holder seg stabilt. 

Så mange trenger du: Det holder med å spise et par egg om dagen for å få en positiv virkning. 

4. Laks 

Derfor virker den: Hver eneste fettcelle består av en membran som bygges opp av fiskeolje. Bare hvis du får nok omega-3 i kostholdet, får kroppen de nødvendige byggesteinene til å produsere nye og friske hjerneceller. Det skjer primært om natten, da hjernen, på samme måte som musklene, restituerer seg til fornyet styrke. 

Så mye trenger du: En daglig mengde på 50–75 gram er optimal hvis laks er eneste omega-3-kilde.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: