Mann som griller
© iStock

Gjør grillmaten sunnere

Eksperter mener det ikke er sunt med kjøtt i for store mengder. Bytt derfor biffen ut med kylling eller fisk, og spis masse grønnsaker til. Det gjør grillmåltidet ditt mye sunnere.

20. juli 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Hvordan gjør jeg grillmaten sunnere?

I sommermånedene griller vi ofte 3–4 ganger i uka, men jeg har lest at det ikke er så sunt. Hvor ofte er det greit å grille, og hvordan gjør jeg grillmaten sunnere?

SVAR: Det er vanskelig å sette en klar grense for hvor ofte det er helsemessig greit å grille. Men det er flere ting rundt grillmåltidene det er lurt å være obs på. Det er spesielt kjøttet som gjør at grillingen ikke er spesielt sunn for kroppen. Grillpølser, burgere og ulike kjøttstykker er blant favorittene på grillen, og de har alle ganske høyt innhold av fett. 

Alt for store mengder rødt kjøtt øker også risikoen for å utvikle enkelte kreftformer. For å forebygge blant annet tarmkreft anbefaler ekspertene faktisk at vi holder oss under 500 gram kjøtt i uka. Det er en mengde mange setter til livs i løpet av bare to grillmåltider. 

Kjøtt er i den forbindelse alt fra firbeinte dyr som okse, gris og lam. Derfor bør du ofte bytte ut det røde kjøttet med kylling, fisk og annet godt fra havet. På den måten har du allerede gitt grill- måltidet et markant løft. Mindre kjøtt gir også mer plass til grønnsaker, noe som vil gjøre måltidene enda sunnere.

6 tips til sunnere grillmat 

  1. Spis mindre kjøtt. Velg kvalitet i stedet for kvantitet. Husk at det marinerte kjøttet i kjøledisken også er det eldste. 
  2. Velg grillpølser med kjøttinnhold på minst 70 prosent 
  3. Grill med indirekte varme, slik at det ikke dannes så mange skadelige stoffer. Legger du kjøttet rett over høy varme, skaper fettet flammer som svir kjøttet og utvikler skadelige steke- mutagener. 
  4. Lag en god salat som forrett. Det setter i gang den naturlige appetitt- reguleringen, slik at du spiser mindre kjøtt. 
  5. Husk masse tilbehør i form av rå og grillede grønnsaker. 
  6. Unngå næringsfattige lyse pølse- og burgerbrød.

Aktiv Trening anbefaler: T-skjorte og shorts

Nå kan du få et lekkert treningssett med shorts og t-skjorte til en helt fantastisk pris. Setter er av høy kvalitet og egner seg superbra til en god løpetur eller en økt på treningssenteret. Den geniale hybridshortsen har innebygget tights, noe som gir en fin passform samtidig som du kan nyte den luftige følelsen fra den klassiske splittshortsen. T-skjorta er laget av et lett og behagelig materiale, og baksiden er perforert med mange små, fine hull som gir en fantastisk utlufting når du trener.

Akkurat nå kan du få hele settet med shorts og t-skjorte for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon. I alt 149 kr.) Du sparer 669 kr. Sammen med settet får du også 3 numre av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, som er fullt av motiverende tips, gode råd til treningen og kostholdsråd fra våre eksperter. Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: