Sunn frokost - dette bør du spise
Slik spiser du sunt om morgenen

Du vet antakeligvis at wienerbrød ikke er en sunn frokost - men hva er en sunn frokost?

© Colourbox

Hva er en god og sunn frokost?

Hva er en sunn frokost? Det får du vite mer om her. Du kan blant annet se våre tre beste forslag til en sunn frokost.

Sunn frokost - slik!

Sunn frokost gir kroppen en god start på dagen. 

Her forteller vi hva som er en sunn frokost og du får vite om frokosten er dagens viktigste måltid eller ikke. 

Innhold

Tre forslag til gode basisprodukter for en sunn start på dagen

Vri frokosten i en sunn retning:

Havregryn i stedet for cornflakes

Cultura framfor sukret yoghurt

Bruk egg som pålegg

Bytt ut det lyse brødet med grovt

Dropp croissanten


Er frokosten dagens viktigste måltid?

Du har sikkert hørt at frokosten er dagens viktigste måltid. Men stemmer det? 

Svaret er nei, frokosten er ikke viktigere enn dagens øvrige måltider. 

Det viktige er altså ikke om du spiser frokost eller ikke. 

Når det er sagt, så anbefaler vi at du spiser en god og sunn frokost, slik at kroppen får noe å jobbe med og du kan føle deg mett lenge. 

Men hva består en sunn frokost av? 

Tre forslag til gode basisprodukter for en sunn start på dagen

1. Havregryn er en supersunn frokost: Grynene er nemlig proppfulle av gode karbohydrater og oppløselig kostfiber, som gir godt drivstoff for resten av dagen og holder deg mett i lang tid.

2. Egg er en supersunn frokost: Hvis du ikke liker havre, kan du prøve speilegg eller en liten omelett av to egg med en skive fullkornrugbrød og 200 gram paprika til. Eggene gir proteiner, som holder deg mett, og rugbrødet har sunne karbohydrater og mye magnesium.

3. Syrnede melkeprodukter er en supersunn frokost: En annen næringsrik og slankende frokost er to desiliter skyr eller Biola med eplebiter og 15 hasselnøtter på. Vil du ha det søtere, så drypp litt akasiehonning over eller strø på litt kanel.

Sunn frokost - slik spiser du sunt om morgenen

Vri frokosten i en sunn retning:

Inn med det sunne – ut med de tomme kaloriene. Vi gir deg fem gode tips til hvordan du kan gjøre din vanlige frokost mye sunnere.

Havregryn med rosiner.
Havregryn med rosiner.

En sunn klassiker.

Havregryn i stedet for cornflakes

Ut: Cornflakes med sukker eller loff med smør og ost, og én kopp kaffe.

Inn: Havregryn med melk og rosiner, og én kopp kaffe.

God fordi:
Havregryn er genialt bra, fordi de inneholder store mengder av meget sunne fettstoffer. Samtidig er de en utmerket proteinkilde som supplerer melkeproteinene helt perfekt. Rosinene er et førsteklasses alternativ til sukker, ettersom de tørre druene er proppfulle av immunforsvarsstyrkende antioksidanter. En liten pakke rosiner dekker faktisk ti prosent av hele dagsbehovet og gir rikelig med kostfiber. Kaffen er prikken over i-en. Den gir ikke bare oppkvikkende koffein, men bidrar også med antioksidanter.

Enda bedre hvis:
Du velger grove havregryn som krever mer mettende tyggeaktivitet på grunn av den grove konsistensen. Velg lett- eller skummetmelk til havregrynene. Det sparer deg for de fete melkekaloriene. Fettet bør du i stedet få i deg ved å drysse finhakkede mandler over havregrynene.

Cornflakes er godt, men er det lurt å spise det til frokost? Les mer her.

Naturell Cultura med frukt
Antioksidanter fra morgenen av.

Velg naturlig i stedet for sukret og topp med frukt og mysli.

Cultura framfor sukret yoghurt

Ut: Sukkersøtet yoghurt med honningristet mysli og ett glass jus.

Inn: Naturell Cultura med to stykker frukt og grov mysli.

God fordi:
Culturaen er gunstig fordi den ikke bare gir mettende protein og kalsium som styrker benbygningen, men også probiotiske bakterier som er bra for bakteriefloraen i tarmene. Det er ifølge forskere bra både for immunforsvaret, fordøyelsen, kolesterolet og livvidden. Frukt inneholder antioksidanter og er en kalorifattig vei til et mettende måltid. Myslien gir fiberholdige korn og nøtter, som inneholder mange sunne fettstoffer, og tørket frukt med høyt innhold av antioksidanter.

Enda bedre hvis:
Du lager din egen grove mysli av grove havregryn, All- Bran Flakes, rosiner og tørkede bær samt grovhakkede valnøtter og mandler. Her er det du selv som bestemmer sammensetningen av sunne råvarer, og du unngår sukker og fett, som mange produsenter tilsetter i frokostblandingene. På den måten gir du kroppen din langt mer verdifulle næringsstoffer.

Rugbrød og ett egg
Masse proteiner.

Spis egg med rugbrød.

Bruk egg som pålegg


Ut: Ristet rugbrød med ost og smør.

Inn: Rugbrød og ett egg, 200 gram frisk frukt og en kopp te.

God fordi:
Ferskt rugbrød gir store mengder energigivende karbohydrater, og du slipper å bekymre deg for akrylamider som dannes når du rister brødet. Brødet gir også mye rugfiber som er gunstig for tarmfunksjonen, samtidig som det har vist seg å kunne påvirke leverens kolesterolproduksjon i en gunstig retning. Egg er en ernæringsmessig perle som kombinerer særdeles mettende proteiner med svært sunne fettstoffer på en meget god måte. Den gunstige virkningen på kretsløpet mer enn oppveier kolesterolet som finnes i plommen. Teen avrunder den helsebringende frokosten ved å gi deg store mengder antioksidanter, på samme måte som frukten.

Enda bedre hvis:
Du bruker plantemargarin på brødet. Litt smør skader heller ikke, men plantemargarin inneholder plantesteroler, som har en dokumentert evne til å redusere kolesterolet. Velger du speilegg, kan du godt steke det i en nøytral rapsolje. Den tåler steketemperaturen og gjør at egget fortsatt smaker egg.

Grovt brød med syltetøy og gulost
Fullkorn metter lenger.

Gi kroppen noe å jobbe med. 

Bytt ut det lyse brødet med grovt

Ut: Kneipp med smør og syltetøy.

Inn: Grovt brød med syltetøy med mye bær, og 2–3 skiver mager gulost og en rød paprika.

God fordi:
Grovbrød bidrar med kostfiber som er bra for fordøyelsen. Andre fordeler er det høye innholdet av B-vitamin og jern, og selvfølgelig en solid mengde energigivende karbohydrater. Syltetøyet gir måltidet saft og sødme i tillegg til litt antioksidanter. Sistnevnte får du likevel mest av fra paprikaen. Osten er måltidets sterkeste kort. Den bidrar nemlig med like mye mettende proteiner som en tilsvarende mengde kjøtt.

Enda bedre hvis:
Du satser på brød laget av hvit hvete, en fullkornhvete som gir et mer luftig bakverk enn tradisjonell fullkornhvete. Med hvit hvete kan produsenten bruke en større andel fullkornmel, og det løfter ernæringskvaliteten ytterligere.

 banan, kaffe og bolle
bytt ut smørcroissanten.

Begrens mengden av kalorier fra fett og få i deg mettende proteiner.

Dropp croissanten

Ut: 1 croissant og 1 kaffelatte. 

Inn: 1 banan, 1 skive grovbrød med smør og 1 kaffelatte med lettmelk.

God fordi:
Bananen metter bedre enn annen frukt mens du haster av gårde til jobben. Grovbrød er et aldri så lite kompromiss, og rugbrød hadde vært bedre. Med smør på får du allikevel rikelig med langsomme karbohydrater som holder deg mett lenge. Det er fornuftig å velge en mager latte for å begrense mengden av kalorier fra fett, samtidig som du får i deg mettende proteiner som stimulerer forbrenningen.

Enda bedre hvis:
Du erstatter grovbrødet med fullkorn rugbrød og dropper smøret til fordel for litt skinkepålegg.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: