Grønnsaker
© iStock

Hva er kostfiber?

Kostfiber finnes i alle matvarer fra planteriket, og er det som gir råvarene en fast struktur. Kostfibrene er plantenes cellevegger og fungerer som et skjelett for cellene, som skal holde planten sammen.

26. juni 2018 av Martin Kreutzer

Det består kostfiber av

Skjelettet i planten

Fiber er celleveggen i planter. Det vil si at de fungerer som et slags skjelett for cellene og har som formål å holde planten sammen. 

Vegetabilske matvarer

Fiber finnes i alle matvarer fra planteriket og er der blant annet for å gi råvarene en fast struktur. Når du tygger fullkorn eller knasker deg gjennom en pose gulrøtter, er det fibrene som gir tennene motstand. Det betyr likevel ikke at du bare finner fiber i sprø råvarer. Myke frukter og bær er også proppfulle av fiber.

Ufordøyelige karbohydrater

I motsetning til vanlige karbohydrater blir ikke fiber brutt ned av fordøyelsesenzymene i mage–tarmkanalen. Fibrene går derfor relativt uforandret gjennom tarmsystemet.

Oppløselige og uoppløselige

Det finnes to typer fiber: de oppløselige og de uoppløselige. Begge finnes i alle vegetabilske matvarer, men forholdet mellom dem varierer fra råvare til råvare. Grahammel, det vil si sammalt hvete, har for eksempel mye uoppløselig fiber, som primært er gunstig for fordøyelsen, mens rugbrød har flest av de oppløselige, som både hjelper fordøyelsen og gjør deg bedre mett.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: