Grønnsaker
© iStock

Hva er kostfiber?

Kostfiber finnes i alle matvarer fra planteriket, og er det som gir råvarene en fast struktur. Kostfibrene er plantenes cellevegger og fungerer som et skjelett for cellene, som skal holde planten sammen.

26. juni 2018 av Martin Kreutzer

Det består kostfiber av

Skjelettet i planten

Fiber er celleveggen i planter. Det vil si at de fungerer som et slags skjelett for cellene og har som formål å holde planten sammen. 

Vegetabilske matvarer

Fiber finnes i alle matvarer fra planteriket og er der blant annet for å gi råvarene en fast struktur. Når du tygger fullkorn eller knasker deg gjennom en pose gulrøtter, er det fibrene som gir tennene motstand. Det betyr likevel ikke at du bare finner fiber i sprø råvarer. Myke frukter og bær er også proppfulle av fiber.

Ufordøyelige karbohydrater

I motsetning til vanlige karbohydrater blir ikke fiber brutt ned av fordøyelsesenzymene i mage–tarmkanalen. Fibrene går derfor relativt uforandret gjennom tarmsystemet.

Oppløselige og uoppløselige

Det finnes to typer fiber: de oppløselige og de uoppløselige. Begge finnes i alle vegetabilske matvarer, men forholdet mellom dem varierer fra råvare til råvare. Grahammel, det vil si sammalt hvete, har for eksempel mye uoppløselig fiber, som primært er gunstig for fordøyelsen, mens rugbrød har flest av de oppløselige, som både hjelper fordøyelsen og gjør deg bedre mett.

Les også

Hvem liker du best å trene med?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: