© iStock

Alt du bør vite om fett

Fett! Her er en stor guide til det viktige næringsstoffet.

3. november 2020 av Martin Kreutzer

Hva er fett? 

Fett er en samlebetegnelse på tre grupper fettstoffer som skiller seg fra hverandre ved sin kjemiske struktur: mettet, enumettet og flerumettet fett. Her finnes det flere undergrupper, for eksempel forskjellige typer flerumettet fett. Noen av dem kan i større mengder påvirke helsa negativt, mens andre kan ha en positiv effekt. Heldigvis behøver du ikke å kunne alt om de ulike fettsyrene, så lenge du velger de riktige råvarene. Sjekk den lille råvareguiden om fettkilder på slutten av denne delen om fett.

Vil du sette fart på fettforbrenningen? Se her hvordan du gjør det. 

Hvor mye fett trenger jeg per dag? 

Fett bør utgjøre 20–35 prosent av det totale daglige kaloriinntaket. For en gjennomsnittsperson tilsvarer det rundt 50–85 gram fett om dagen.

Hvorfor trenger jeg fett?

Hver eneste celle i kroppen består Hver eneste celle i kroppen består av fettsyrer, og flere av dem er livsviktige. Samtidig inngår fettsyrer i blant annet oppbygningen av hormoner og enzymer, de øker opptaket av mikroskopiske næringsstoffer og bidrar til å styrke immunforsvaret. 

Når er det viktig med fett? 

Fett øker opptaket av for eksempel vitaminer fra grønnsaker, så det er alltid lurt å spise fett sammen med salat, for eksempel i form av en olje- og eddikdressing, avokado eller nøtter. Fet fisk, nøtter, avokado og oliven er det fint å spise mer av hvis du har en betennelse i kroppen. Sunne fettsyrer, eventuelt supplert med tran (eller trankapsler), kan utgjøre en stor forskjell.

Hvilke matvarer inneholder fett? 

Du finner fett i en masse forskjellige matvarer. Med tanke på helsa er det helt avgjørende hvor mye fett du spiser, hvilke fettsyrer du får i deg og hvilke du passer på å styre unna.

4 former for fett

1. Sunt plantefett finner du i nøtter, avokado, oliven og rapsolje. Spis i vei så lenge det er plass i kaloriregnskapet. Spis i vei!

2. Omega-3-fettsyrer finner du i fet fisk som makrell, sild, laks og kveite, samt i linfrø, rapsolje og valnøtter. Spis det daglig!

3. Mettet fett finnes i meieriprodukter og kjøtt. Begrens inntaket av fete produkter fra denne kategorien. En bit fet ost er helt greit. Begrens inntaket!

4. Plantefett i druekjerne-, mais-, og solsikkeolje trenger du mindre av. Velg pesto og dressinger som er laget av raps- eller olivenolje. Begrens inntaket!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: