© iStock

Alt du bør vite om proteiner

Får du nok? Kan man få for mye? Og hvilke kilder til proteiner er best? Vi har samlet den viktigste informasjonen om musklenes byggesteiner - proteiner!

27. mai 2019 av Jesper U. Larsen

Proteiner er populært, og på treningssentrene er hyllene fulle av pulver, drikke og barer du kan hive i deg etter trening. Men det er mange myter om det viktige næringsstoffet. Her er 7 ting du bør vite om proteiner.

Hva er protein?

Protein er et livsviktig næringsstoff vi rett og slett MÅ ha. Kroppen er blant annet avhengig av proteiner for å kunne bygge opp friskt muskelvev og produsere hormoner, enzymer og flere andre komplekse strukturer i kroppen. Proteinene du spiser består ?av ulike aminosyrer. Åtte av? dem klarer ikke kroppen ?selv å danne, og vi må derfor få dem tilført gjennom mat og drikke.

Hvorfor bør jeg ha proteiner når jeg trener?

Proteiner setter i gang restitusjonen etter trening og fungerer som byggestein for musklene. Vil du ha store muskler, er proteiner en viktig faktor.

Er det nødvendig å ta proteinpulver etter styrketrening?

Nei, det er ikke noe magisk ved proteinpulver eller andre proteintilskudd som du ikke kan få gjennom vanlig mat. Men det er en enkel snarvei til de proteinene du har behov for.

Hvor mye proteiner har jeg behov for?

Generelle anbefalinger lyder på minimum 0,85 gram proteiner per kilo kroppsvekt i løpet av dagen. Men når du trener styrke, skal det mer til. Da bør du gå for 1,5-2 gram proteiner per kilo kroppsvekt. 20-25 gram bør helst inntas før, under eller umiddelbart etter trening. På harde treningsdager kan det være en idé å innta en del av proteinene, i form av for eksempel en skål skyr, rett før du legger deg. Meieriprodukter har høyt innhold av proteinet kasein, som tas opp sakte og bidrar til å holde kroppen forsynt med byggesteiner gjennom natta.

Hvor får jeg protein fra?

Du kan finne gode og sunne kilder til protein både i kjøtt og fisk (for eksempel kalkun, kylling og tunfisk), grønnsaker (for eksempel tørkede linser og grønne erter) samt meieriprodukter (for eksempel skyr og cottage cheese). Animalske proteinkilder, som kjøtt, fisk, fugl og meieriprodukter, inneholder proteiner med nærmest optimal sammensetning av essensielle aminosyrer. Grønnsaker og korn vil derimot ofte mangle litt av den ene eller andre sorten. Men du trenger ikke føre nøye regnskap over inntaket av aminosyrer, så lenge du har variert og sunt kosthold.

Går man ned i vekt av å spise proteiner?

Nei. Det avhenger av om du inntar flere kalorier enn du bruker. Et proteinrikt kosthold kan riktignok være en god strategi hvis man vil slanke seg, da protein metter bedre enn andre næringsstoffer og samtidig kan redusere tapet av muskelmasse under en slankekur.

Kan jeg få for mye protein?

Ja. Det kan for eksempel være et problem hvis du spiser mye protein som primært kommer fra kjøtt av okse, kalv, svin og lam, da det ser ut til å være er en potensiell kreftrisiko knyttet til inntak av store mengder rødt kjøtt. Forskning har også pekt på at et stort proteininntak kan være skadelig hos personer med nyreproblemer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: