Bør jeg drikke vann eller energidrikk?

Når er vann best under trening? Og når trenger jeg sukker og salter i tillegg?

Behovet for væske, energi og salter er individuelt og avhenger blant annet av kroppsstørrelsen, hvor hardt du trener og temperaturen. Men det er selvfølgelig mulig å gi noen grove tommelfingerregler du kan ta utgangspunkt i. Se tidslinjen nedenfor.

En annen viktig regel er at du bør starte tidlig med å drikke. Har du planlagt å være i gang i mer enn én time, skal du altså ikke vente i en time med å begynne å drikke. Drikk regelmessig under treningen, og venn deg til å drikke 2–3 ganger i timen. Hver gang drikker du bare mellom 0,2 og 0,25 liter, slik at du unngår å få store mengder væske som blir liggende og skvulpe i magen.

Drikk også rikelig under utendørstrening om vinteren – når du pakker deg inn i mange lag klær, svetter du mye selv om det er kuldegrader.

60 minutter

VANN Behovet for væske melder seg først. Etter omtrent en times trening går prestasjonsevnen ned på grunn av væskemangel – litt før på en varm sommerdag.

75-90 minutter

SUKKER Etter 75–90 minutter trenger kroppen karbohydrater. Hvis du vet at treningsturen blir lengre enn det, bør du allerede tidlig i økten begynne å innta energidrikk med 6–8 prosent karbohydrat.

1½-2 timer

SALT Først etter 1½–2 timers trening begynner kroppen å gå tom for salter. Velg energidrikk tilsatt elektrolytter, som fås i mange sportsbutikker. Eller tilsett en knivspiss salt i vanlig energidrikk. På en varm sommerdag kan behovet for salter oppstå allerede etter en times hard trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: