© iStock

Derfor er nøtter bra for kroppen

Verdens sunneste snacks skjuler seg bak et hardt skall.

10. mars 2020 av Martin Kreutzer

Knekk nøttene

Nøtter er små helsebomber, og erstatter du usunn snacks som potetgull og sjokolade med nøtter, gjør du både hjertet, hjernen, skjelettet og leddene en tjeneste.

Her hjelper nøttene

Hjernen 

Skallet på nøttene skjuler blant annet karbohydrater pakket inn i fett, fiber og ofte også en del proteiner, noe som betyr at de opptas langsomt i kroppen. Det gir stabil energi gjennom absolutt hele dagen, og du føler deg pigg og velopplagt fra morgen til kveld.
Best for hjernen: Mandler og hasselnøtter.

Musklene

Flere typer nøtter inneholder så mye protein at de faktisk kan måle seg med for eksempel kjøtt, fisk og fjærkre på dette punktet. På den måten gir de ikke bare en behagelig metthet, de er også med på å bygge opp musklene etter for eksempel en styrkeøkt eller et par turer opp trappa med tunge handleposer.
Best for musklene: Peanøtter og mandler.

Artikkelen fortsetter under abonnementstilbudet

Hjertet

Nøtter er supert for hjertet og kretsløpet, takket være det høye innholdet av sunne fettstoffer. Spesielt enumettede fettsyrer, som har en spesiell kjemisk struktur som får kroppen til å sprudle og har positiv effekt på kolesterolnivået. Det betyr at det potensielt skadelige LDL-kolesterolet synker og det gode HDL-kolesterolet stiger.
Best for hjertet: Pekannøtter og cashewnøtter.

Magen

Fordøyelsen får god hjelp av all fiberen i nøttene. Den setter fart på tarmbevegelsene, slik at du unngår forstoppelse. Samtidig er fiberen næring for de sunne bakteriene i tarmen, og du bygger opp en sterk tarmflora, som holder immunforsvaret i toppform. I tillegg inneholder flere nøtter en masse enumettede fettsyrer, som kan hjelpe deg med å få bukt med litt av magefettet. Det skyldes at stoffskiftet blir påvirket til spesielt å tære på magefettet som energikilde.
Best for magen: Mandler og kokosnøtter

Leddene

Mange nøtter er gode kilder til såkalte betennelsesdempende fettstoffer, det vil si stoffer som kan motvirke betennelsestilstander i kroppen, og til plantestoffer som styrker immunforsvaret. Derfor kan nøttene bremse spirende belastningsskader etter for eksempel harde treningsøkter eller for mange uheldige bevegelser på jobben.
Best for leddene: Valnøtter og hasselnøtter.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: