Er hurtigmat bra for topputøvere?

Hvorfor spiser Usain Bolt søppelmat som chicken nuggets? Ødelegger ikke det for innsatsen, eller spiller det mindre rolle hva man spiser når man trener så mye?

At Usain Bolt er verdens raskeste mann er nok mer på tross av nuggets enn på grunn av dem! Du kan trygt gå ut fra at grunnlaget for prestasjonene og den imponerende fysikken består av et sunt og næringsrikt kosthold.

Det samme gjelder den dietten som for eksempel verdens beste maratonløpere følger for å kunne hevde seg i toppen. De får i seg mengder av grønnsaker, frukt, magert kjøtt og kornprodukter i løpet av dagen.

Tomme kalorier Dermed er det ikke sagt at toppidrettsutøvere er kostholdsmessige dydsmønstre. Det er faktisk ganske vanlig at de i tillegg til det omhyggelig sammensatte basiskostholdet også inntar en del tomme kalorier, uten at det nødvendigvis er en dårlig ting. I perioder med svært mye trening kan det være vanskelig å dekke kaloribehovet med 100 prosent sunn mat. Til det metter den for godt og fyller opp for mye.

For å få flere kalorier før, under og etter trening er det flere utøvere som tyr til godteri, brus, kaker og hurtigmat, som leverer mengder av energi.

Det samme gjør vanlig energidrikk eller energigel, som i likhet med brus og godteri består av rent sukker. Og sukker er nettopp det kroppen vil ha når man trener hardt. Om energien kommer i form av seigmenn, brus, brød eller poteter er av mindre betydning i den sammenhengen. Kroppen spalter det uansett til enkelt, lettfordøyelig sukker som musklene kan bruke.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: