© Colourbox

Får du nok protein etter trening?

Forskning viser at man skal spise mer protein etter trening enn først antatt.

Hvor mye protein du skal ha etter styrketreningen, handler ikke om vekten eller muskelmassen. Det handler derimot om hvor mange muskelgrupper du har vært gjennom på treningen. Det sier en gruppe skotske forskere som står bak en studie som også peker på at det kanskje skal enda mer protein til for optimal muskelvekst enn vi hittil har trodd.

Fra split- til fullbody-program

Når vi driver med styrketrening fungerer proteinene som byggestein for musklene. En gjengs oppfatning er at at man skal ha rundt 1,5-2 gram protein per kilo kroppsvekt fordelt i løpet av dagen når du driver med styrketrening. Cirka 20 gram skal helst inntas umiddelbart etter trening.

Men som forskerne påpeker bygger anbefalingen om 20 gram etter styrketrening for optimal muskelvekst på tidligere studier, der testpersonene kun har utført treningsøkter for underkroppen. I den nye studien ble deltakerne derimot satt til å gjøre helkropps-programmer, noe som ga et annet bilde av proteinbehovet.

40 gram er mest effektivt

Det viste seg at 40 gram protein som inntas umiddelbart etter trening, var mer effektivt til å stimulere muskelvekst enn 20 gram. Dette gjaldt uansett deltakernes vekt og muskelmasse.

30 unge, veltrente menn - både noen veldig store og noen som ikke var så store - deltok i forsøket. Hvis du tilhører denne gruppen tyder resultatet altså på at det kan være lurt å øke proteininntaket når du kjører et helkroppsprogram på treningssenteret.

Source #University of Stirling

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: