Fem matvarer du bør unngå før et løp

Enten du skal delta i et sykkelløp eller et mosjonsløp, så er det matvarer du bør styre unna i timene før løpet for å unngå magesmerter.

26. april 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Bær: Et par håndfuller bringebær er godt og sunt, men du bør unngå dem før et løp. Frukt er rik på fiber, og derfor er det lurt å være forsiktig med frukt før løpet. Spesielt bær er det fort gjort at du overdoserer. 100 g bringebær inneholder 4,4 g, mens 100 g banan til sammenlikning bare har 1,6 g. Hold også igjen på fiberrike grønnsaker som for eksempel kål. 

2. Pasta: Kroppen bruker 12-16 timer på å lagre det karbohydratrike måltide som glykogen i musklene, så det nytter ikke å ha pastafest og spise et stort karbohydratrikt måltid før løpet. Det blir bare sjenerende dødvekt i magen. 

3. Rødt kjøtt: I forhold til fjærkre inneholder rødt kjøtt mer fett og proteiner, og er derfor vanskeligere å fordøye. Dermed kan kjøttet bli liggende og plage magen under løpet.

4. Rosiner: Tørket frukt er fulle av karbohydrater og derfor fristende å innta underveis i løpet slik at du får ny energi. Problemet er bare at fiberinnholdet er tilsvarende høyt, så du risikerer å få magetrøbbel. 

5. Kaffe: Koffein kan gjøre at du føler deg friskere og presterer bedre, men kicket kan fort bli avløst av en koffeinnedtur, der kroppen dirrer, du blir kvalm eller må akutt på do. Den riktige koffeinbalansen er individuell, men de vanlige anbefalingene for koffein som prestasjonsfremmer er 3-6 mg koffein/kg kroppsvekt, noe som vanligvis tilsvarer 2-3 kopper kaffe. Drikk kaffen svart, fordi melkeprodukter kan være sjenerende for magen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: