© Istock

Forskning: Gluten skader IKKE treningen

Forskere har undersøkt hva et glutenfritt kosthold gjør med våre fysiske prestasjoner. Lever du glutenfritt, vil nok resultatet skuffe deg.

28. januar 2016

Det er populært å droppe gluten, men du bør ikke forvente at du blir raskere i løpeskoene eller på sykkelen av å velge glutenfritt. En ny studie viser nemlig at man ikke blir sterkere av å spise glutenfritt.

Tidligere undersøkelser har vist at mange idrettsutøvere dropper gluten. Dette fordi de tror at et glutenfritt kosthold er sunnere, og at det kan hjelpe mot mageproblemer som oppblåsthet, kvalme og diaré, som mange utøvere kan slite med i forbindelse med hard trening.

I den nye studien ville forskere fra Australia og Canada etterprøve disse påstandene og undersøke hvordan et glutenfritt kosthold virker på idrettsutøvere. De rekrutterte 13 sykkelryttere som de hadde fått bekreftet at verken var glutenallergikere eller glutenintolerante.

Forsøket gikk ut på at deltakerne skulle spise glutenfritt i en uke. I den neste uken skulle de spise mat med mye gluten. Forskerne utviklet et spesielt måltid i to varianter – et uten gluten og et med høyt gluteninnhold – men som smakte nøyaktig likt. Deltakerne i studien hadde ingen muligheter for å vite hvilken av ukene de spiste glutenfritt.

Det viste seg at det ikke var noen som helst forskjell på effekten av den glutenfrie og den glutenrike kosten, hverken når det gjaldt deltakernes prestasjonsevne, graden av betennelser i kroppen, velvære eller fordøyelseproblemer.

Dette var riktignok et kortvarig studie, slik at forskerne kan ikke si med sikkerhet hvordan et glutenfritt kosthold påvirker på lang sikt. Det de dog konkluderer med – er at det er ingen mirakelkur å leve glutenfritt – hvis man ikke tilhører den lille delen av befolkningen som enten er allergiske eller intolerante mot gluten.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: