Forskningen har talt: Protein etter trening eller ikke

Har du kontroll på når og hvor mye protein du bør innta i forbindelse med trening? Forskningen har nå svaret.

2. august 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

I 15 år har treningens ABC sagt at man skal fylle på med protein etter en hard treningsøkt. Det skulle framskynde muskelfibrenes restitusjon og dermed øke muskelveksten. Men stemmer dette?

Protein som vidundermiddel

Ny forskning viser nå at det ikke er hele sannheten. To analyser som er utgitt i tidsskriftet Journal of International Society of Sports Nutrition viser nemlig noe annet.

Analysene som har gått gjennom og samlet eksisterende forskning på området, viser at det ikke er nevneverdig forskjell på om man tar protein etter trening eller ikke. Det er for øvrig på dette tidspunktet man har snakket om et "åpent vindu" for muskelvekst.

Det er derimot det generelle inntaket av protein i løpet av en dag, som utgjør forskjellen. Forskningen fastslår dermed at hvis man har et normalt nivå av aminosyrer i blodet ved starten av den fysiske aktiviteten, så er det ikke noe å hente ved å proppe i seg proteinbarer- og shaker etter endt trening.

Slik skal du bruke protein

I stedet for å fylle på med protein i timen etter trening, kan du heller spise rikelig med protein fordelt på hele dagen. Dette er en fordel hvis du planlegger å starte med et plutselig og hard treningsprogram, mens effekten vil være vanskelig å spore hos dem som allerede er godt trent.

Ytterligere forskning skal settes i gang, for å fastslå hvordan proteinnivået mer nøyaktig påvirker muskelveksten i forbindelse med trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: