© Istock

Hvor mye bør jeg drikke ved løping i varmen?

Har dere et forslag til hvordan jeg bør planlegge væskeinntaket før, under og etter løpeturer på varme sommerdager?

Det er herlig med varme sommerdager, men de kan være litt av en utfordring for løpere når hele systemet koker over. Derfor er den rette væskestrategien viktig – spesielt hvis du skal løpe langt.

SÅ MYE BØR DU DRIKKE I VARMEN

Før løpeturen: Det gjelder å være i væskebalanse før du begynner løpeturen. Du bør ikke helle i deg flere liter helt uhemmet, men drikk et stort glass vann til hvert måltid, og få i deg en kvart liter før treningsturen. Sjekk for eksempel fargen på urinen din. Er den helt klar eller lysegul, er væskebalansen fin.

På løpeturen: Løper/trener du mer enn én time, bør du ta med væske. Men husk at kroppen bare kan ta opp cirka 1,2 liter væske i timen. Drikker du mer, vil væsken hope seg opp i magens tarmsystem og i stedet hemme treningen. Drikk jevnlig, men i små mengder som ikke forstyrrer magen.

Etter turen: Under løpeturen har du høyst sannsynlig svettet ut mer enn du har inntatt, også om du har hatt med væske. Etter trening skal du derfor drikke cirka 1,5 ganger den væskemengden som utgjør underskuddet. Vei deg f.eks. før og etter treningen for å få en idé om hvor mye du har svettet ut. Du bør også få i deg litt salt – enten i væsken eller ved å spise mat som inneholder salt.

Svettetabellen under viser hvor mye en mann på 80 kilo gjennomsnittlig svetter per time.

Den lille svettetabellen
Temperatur 20? 25? 30?35?
Moderat intensitet 1,1 l 1,3 l 1,5 l 1,6 l
Høy intensitet 1,45 l 1,6 l 1,8 l 1,9 l

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: