© istock

Krydret mat reduserer betennelser

Krydder ser ut til å kunne gjøre usunn mat litt sunnere.

12. oktober 2020 av Redaktionen

Krydder gir maten mer smak. Men det er ikke den eneste gevinsten ved de fargerike smaksstoffene. En studie tyder på at de også kan gjøre usunn mat litt sunnere ved å redusere betennelsestilstandene i kroppen, som ofte blusser opp i timene etter et kaloritungt måltid. 

Betennelser er kroppens måte å reagere på ved infeksjoner og skader. Det er ikke i seg selv skadelig, men i noen tilfeller kan det bli kronisk og dermed øke risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer. 

I undersøkelsen fikk en gruppe overvektige testpersoner et måltid med høyt fett- og karbohydratinnhold på tre forskjellige dager: et uten krydder, et med to gram krydder og et med seks gram krydder. 

Etter måltidene tok forskerne blodprøver hver time i fire timer, og det viste seg at når de fikk seks gram krydder var betennelsesnivået i kroppen redusert i forhold til når det var lite eller ikke noe krydder i maten.

Kilde: Penn State

Hva bør du spise?

I forsøket brukte forskerne en blanding av basilikum, laurbærblader, svart pepper, kanel, koriander, spisskummen, ingefær, oregano, persille, paprika, rosmarin, timian og gurkemeie. 

I forsøket tilføyde forskerne seks gram krydderblanding til måltidet, noe som var nok til å oppnå god effekt. Seks gram tilsvarer cirka en teskje – alt etter hvilket krydder du bruker.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: