Naturlig doping
Naturlig doping

Saften fra et glass med syltede agurker kan bekjempe muskelkramper effektivt. 

© iStockphoto

Lovlig doping: Fra koffein til syltede agurker

Her er fem prestasjonsfremmende midler som alle idrettsutøvere kan ta med god samvittighet.

3. juni 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Koffein: 

Har en veldokumentert prestasjonsfremmende effekt på opp til et par prosent. Det høres kanskje ikke så mye ut, men kan selvsagt være forskjellen på et godt løp og en ny personlig rekord. Koffein påvirker nervesystemet slik at du ikke registrerer trøtthet i like stor grad som ellers. 

2. Rødbetejuice: 

Flere studier har vist en økt prestasjonsevne etter inntak av en halv liter rødbetejuice. Det virksomme stoffe er nitrat, som i kroppen omdannes til nitritt, som får blodkarene til å slappe av og det letter opptaket av oksygen. Rødbeten hjelper visstnok ikke topputøvere, men mosjonister kan forvente en økt prestasjon på et par prosent. 

3. Bakepulver: 

Består av det aktive stoffet natriumbikarbonat, og det kan potentsielt nøytralisere en del av syreopphopningen i musklene, og dermed få deg til at sprinte i litt lenger tid. Bivirkningene er imidlertid eksplosiv diaré.  

4. Syltet agurkvann: 

Ved å drikke en shot med vannet fra et glass med sylteagurker, kan man ifølge en amerikansk studie forkorte den tiden en muskelkrampe varer med 50 prosent. Det krever at du tar med en liten flaske med sylteagurkvannet på for eksempel maratonløpet, og så kan du drikke væsken når krampen rammer deg. 

5. Sjokolade: 

Et forsøk med sykkelmosjonister viste at etter to uker med 40 gram mørk sjokolade daglig, brukte forsøkspersonene mindre oksygen ved moderat hastighet og kjørte lengre i en to minutters makstest. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: