Rødbetjus virker ikke på eliten

Rødbetjus har i flere studier blitt lovprist for sine prestasjonsfremmende egenskaper. Nå sår flere studier tvil om den har noen nevneverdig effekt på eliteutøvere.

Treningsmiljøets mest omtalte væske for tiden er

rødbetjus

. I flere studier har den røde jusen vist seg å virke prestasjonsøkende hvis man drikker den før en konkurranse. Men nå sår flere studier tvil om den positive virkningen – i hvert fall når det er snakk om eliteutøvere.

Tre studier på henholdsvis eliteløpere, -sykkelryttere og elitelangrennsløpere viste ingen effekt av rødbetjusen. Det kan være flere forklaringer på dette.

For det første kan det skyldes at eliteutøvernes biologiske system allerede er så optimalt at jusen ikke spiller noen rolle. For det andre kan årsaken være at eliteutøverne bare fikk jusen et par timer før trening, og ikke over flere dager. For det tredje kan det skyldes at eliteutøverne fikk konsentrert rødbetjus og ikke rødbetjus i ren form.

Drikk deg rask! Det er fortsatt belegg for å hevde at rødbetjus virker prestasjonsfremmende for mosjonister – også veltrente. Som regel kan løpere forvente en effekt på et par prosent, eller cirka 30 sekunder på en 5-km. Drikk en halv liter nypresset rødbetjus et par timer før du løper, eller ta en halv liter om dagen i uken før en konkurranse.

Source #Canadian Society for Exercise Physiology

Source #Runners World.

Source #Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: