© Istock

Rødbetsaft er sunn doping

Ny forskning viser at rødbetsaft kan forbedre ytelsene betydelig – enten du er mosjonist eller eliteutøver. Gevinsten får du allerede noen timer etter at du har drukket den blodrøde drikken.

11. juli 2013

Rødbetsaft er det "alle" snakker om blant løpere, sykkelryttere, triatleter og andre som skal levere en prestasjon som krever utholdenhet og oksygenopptak.

Stadig mer forskning viser nemlig at rødbetsaft inneholder stoffer som forbedrer prestasjonene nesten like mye som det farlige og forbudt dopingpreparatet EPO.

Så mye rødbetsaft må du drikke

De fleste nye undersøkelser er gjennomført med ferdiglaget rødbetjus som testpersonene drakk en halv liter av per dag. Forskerne testet virkningen etter seks dager.

Det betyr likevel ikke at du nødvendigvis er nødt til å helle i deg betejus dag ut og dag inn. Du kan godt erstatte jusen med for eksempel friske rødbeter. Det er også gjort studier der deltakerne bare fikk en halv liter rødbetjus noen timer før testen, og det var nok til å gi langt bedre resultater.

I senere tid har det også kommet produkter hvor man bruker konsentrat av rødbetens aktive komponenter. Det gjelder først og fremst nitrat, som omdannes til stoffet nitritt i kroppen. Nitritt får blodkarene til å slappe av, noe som gjør det lettere å ta opp oksygen fra blodet og transportere det til muskelcellene.

Logg inn, og les hele artikkelen om rødbetsaftens mirakelvirkning her:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: