© iStockphoto

Så mye protein trenger løpere

Forskning viser at langdistanseløpere trenger mer protein for å reparere de ødelagte musklene enn man hittil har trodd.

11. juli 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Tradisjonelt sett er det styrketreningsfolket som har vært mest opptatt av sitt daglige proteininntak. Men nå er det på tide at også løpere setter fokus på kroppens byggestein. Forskning fra University of Toronto viser at løpere bør få i seg mer protein enn det som tidligere har vært anbefalingene.

Tre dager med 10, 5 og 20 km løp

I et forsøk satte de kanadiske forskerne seks godt trente langdistanseløpere til å gjennomføre tre treningsøkter på henholdsvis 10, 5 og 20 km tre dager på rad. Løperne fikk mat med ulike mengder protein, og ved hjelp av en ny teknikk, der en aminosyre kobles med en karbonisotop, kunne forskerne målet hvor mye av proteinen løperne tok opp og dermed om de fikk nok protein.

Langdistanseløpere trenger mer protein

Resultatet viste at løperne i snitt trengte mellom 1,65-1,83 gram protein per kilo kroppsvekt etter den tredje dagens 20 km. Det anbefalte daglige inntak for protein er 0,83 g per kilo kroppsvekt for ikke-aktive personer, mens de som driver med utholdenhetstrening blir anbefalt 1,2-1,4 gram per kilo kroppsvekt daglig På bakgrunn av studien anbefaler de kanadiske forskerne derfor at proteinmengden for utholdenhetsutøvere settes opp til 1,85 gram per kilo kroppsvekt de dagene de trener mye.

Kilde: PLoS ONE

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: