Brød, pasta, ris, havregryn
Grovt og godt.

Fullkorn er bare en av mange gode kilder til fiber. Du finner også fiber i frukt, grønnsaker og nøtter.

© Foto: iStock

Seks grunner til å spise fiber

En av de største helsegevinstene ved å spise frukt, grønnsaker og fullkorn, er at de gir deg fiber. Men hva er det egentlig de fantastiske fibrene gjør i kroppen? Her er seks gode grunner til å spise fiberrikt.

8. juli 2022 av Martin Kreutzer

Du holder fiendene på avstand

Mange fibre løser seg opp og suger til seg en masse vann. Det er blant annet det du opplever når du koker havregrøt. Nede i tarmen sørger den grøtlignende massen for å beskytte deg mot skadelige stoffer som tungmetaller og pesticider. Når de ligger i den våte massen, er det mindre risiko for at de berører tarmveggene, der de kan fremprovosere skader og sykdom. Det er blant annet årsaken til at Kreftforeningen anbefaler inntak av frukt, grønnsaker og fullkorn. 

Du får god fordøyelse

De fleste tarmforskere er enige i at det er best med et skikkelig toalettbesøk en til to ganger om dagen. Der spiller kostfibrene en sentral rolle, for de oppløselige fibrene bidrar til å skape en myk masse som lett sklir gjennom den snirklete tarmen. En annen type fiber, som er uoppløselige, prikker innsiden av tarmen. Det stimulerer tarmens rytmiske bevegelser, som skyver innholdet av gårde, og dermed forebygger forstoppelse.

Hvor får vi fiber fra?

Det er lurt å spise masse fiber i løpet av dagen. Du bør helst opp på 35–45 gram daglig. Gode kilder er blant annet:

  • Fullkornsprodukter som rugbrød, havregryn, fullkornspasta og brun ris.
  • Tørket belgfrukt som bønner, linser og kikerter. 
  • Frukt og bær, blant annet solbær, bringebær og avokado
  • Grønnsaker, gjerne grove typer som erter, grønnkål og brokkoli.
  • Nøtter og kjerner – for eksempel mandler, hasselnøtter og solsikkefrø. 

Du fôrer de sunne bakteriene

Kostfiber beskrives ofte som «ufordøyelige planterester». En del fiber kan riktignok i et visst omfang fordøyes av tarmens sunne bakterier, som bruker dem som næring og formerer seg når de fôres med fiber. Fibrene fungerer dermed som prebiotika, som bidrar til en styrkende tarmflora.

Du holder kontroll på kolesterolet

Blodets innhold av kolesterol reduseres når du spiser mye fiber. Én forklaring er at kostfibrene hindrer kolesterol fra maten i å opptas helt. Men viktigere er det at visse fibertyper, som du blant annet finner i havre, rug og bygg, danner en gelé i tarmen som binner gallesalt. Det får leveren til å produsere mer gallesalt, og til det må den bruke kolesterol. Dermed trekker fibrene kolesteroltallet ned – spesielt det usunne LDL-kolesterolet. Anbefalingen om å spise minimum 75 gram fullkorn om dagen kommer blant annet av den gode effekten fiber har på kretsløpet.

Du blir mett lenge

Fiber kan hjelpe deg med å holde vekten nede, siden du får en bedre metthetsfølelse når du spiser mye fiber. Du må tygge ekstra mye på fiberrike matvarer, noe som gjør at du spiser saktere, og selve tyggeaktiviteten setter fart på produksjonen av metthetshormoner. I magesekken og tarmen fyller fiber godt opp, noe som setter ytterligere fart på metthetssignalene. Måltidet opptas dessuten langsommere, noe som også bidrar til å holde deg mett lenger. Kroppen bruker faktisk også litt kalorier på å få all fiberen gjennom systemet

Du får et mer stabilt blodsukker

Spiser du mye fiber, får du automatisk mer stabilt blodsukker. Det skyldes at tarmsystemets fordøyelsesenzymer bruker lengre tid på å komme inn til karbohydratene når de er pakket inn i fiber. Effekten er så utpreget at man finner en målbar forbedring av blodsukkerkontrollen hos diabetikere, men også friske personer vil ha nytte av et mer stabilt blodsukker.. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: