Kvinne som er i ferd med å gi opp.
© iStock

Slankemyte: Du går ned i vekt med hard trening

Stemmer det at jeg går ned i vekt hvis jeg trener beinhardt både spinning, løping og annen kardiotrening flere ganger i uka? Her får du svaret når vi setter fokus på en av de vanligste slankemytene.

10. april 2019 av Martin Kreutzer

Går jeg ned i vekt med hard trening?

Kampen mot de overflødige kiloene kan være vanskelig, og den blir ikke enklere av at du må navigere gjennom en jungel av myter, skrøner og halvsannheter. 

Feilaktig teori 

Når pulsen går i været, forbrenner du masse kalorier. Du kan fort forbrenne 500–1000 kcal på en time, og siden slanking handler om kaloriforbruk (en økning på 7000 kcal gir 1 kg mindre fett), vil flittig trening gjøre at du blir kvitt det overflødige fettet.

Fakta

Kroppen vår er snedig skrudd sammen, for den prøver hele tiden å sikre lik eller økt yteevne. Når du angriper energilagrene, kompenserer den derfor direkte ved å øke appetitten. Det gjelder spesielt ved intensiv trening, der energien hentes fra kroppens sparsomme karbohydratdepoter. 

Tallrike forsøk har dokumentert at de fleste mennesker vil hente inn de forbrente kaloriene ved rett og slett å spise mer i løpet av et døgn eller to. Kompensasjonsgraden er helt oppe på 100–125 prosent, så i praksis risikerer du å gå opp i vekt etter trening hvis du ikke passer på. 

Løsning

Det beste du kan gjøre for å sikre at du går ned i vekt, er å gjøre noe med kostholdet, samtidig som du trener flittig. Venn deg til å spise sunn og næringsrik mat, og vær bevisst på å unngå alt av tomme kalorier, for det er ofte der det går galt. For eksempel tar det bare ti prosent så lang tid å spise en Snickers som det tar å trene den bort igjen.

I tillegg til å ha fokus på kostholdet bør du vurdere treningsopplegget ditt. Verken styrketrening, mosjon på lav intensitet (som raske gåturer) eller til en viss grad HIIT (høyintensiv intervalltrening) gir like høy appetitt som kontinuerlig intensiv trening. 

Som regel er kompensasjonsgraden «bare» 50–75 prosent av de forbrente kaloriene, så med de treningsformene har du faktisk en reell sjanse for å slanke deg uten å være så nøye med kostholdet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: